Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андрей Новаков:

Плавното възстановяване на икономиката ще започне в края на годината

Сега знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси

| обновено на 09.02.21 в 10:52
Андрей Новаков, евродепутат
Снимка: БГНЕС

След рецесията от миналата година и след навлизането на ваксините светът с нетърпение очаква анализите и резултатите от първия месец на 2021 г. Анализ на Агенция "Ройтерс" показва, че икономическата активност в еврозоната се свива значително през януари. Как Covid кризата повлия върху производството и услугите в еврозоната през януари? Какви са възстановителните възможности и инструменти и в какъв срок могат да се използват? Кои са новостите в актуализираната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост и какви възможности предоставя?  

Коментар в "Нашият ден" прави Андрей Новаков, евродепутат. 

"Положението не изглежда никак розово. Въпреки това надежда има. Към момента снимката изглежда стряскащо. Без да прибягвам излишно към драматизации – в еврозоната икономиката се е свила със 7%. Очакванията са дори да стане още повече. Дори първи курс студентите по икономика знаят, че 7% свиване на годишна база на икономиката е катастрофа. Това е колосално свиване, което се преодолява трудно. Има няколко сектора, които показват колко тежка е кризата. Ако вземем, например, авиацията и автомобилостроенето, а после стигнем и до услугите, ще стане ясно, че само авиационния сектор 200 000 души са си загубили работата (възстановяване на този сектор се очаква най-рано през 2024 г., загубите са над 60 млрд. евро) – той беше първият ударен и ще бъде вероятно последният възстановен. Едно от най-големите блага на ЕС са отворените граници, свободният пазар и свързаните ни икономики. За България това е благодат, защото нашата икономика имаше нужда от такъв локомотив, който да я дръпне. Когато обаче и локомотивът се задъха, това автоматично повлича и нас. 

В производството съумяхме, благодарение на гъвкавите мерки у нас, да не затворим. Да, имаше забавяния, трудности и неудобства, но производствата не затвориха. В сравнение с услугите, индустрията, заводите не спряха, както например туризмът и ресторантьорството."

Очакването за трети пик на пандемията и неизбежна ли е двойната рецесия в еврозоната

"Изглежда, че тази трета вълна няма да ни подмине, няма да подмине и икономиката ни. Но сега знаем пред какво се изправяме, знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси, кога е излишно да се ограничават хората и кога – не. И че паниката не е добър съветник. Вероятно ще бъде по-плавен преходът към възстановяване, но възстановяване през тази година ще има

Прогнози

"Пълно възстановяване е абсурдно, но да започне и това да се усети в секторите на икономиката е реалистично. И Евростат, и Европейската комисия очакват възстановяването да започне в края на тази година. То е на база модели, в които е сметнато колко хора ще бъдат ваксинирани, колко ще са се възстановили от Covid, и съответно колко бизнеси ще бъдат отворени. 

План за възстановяване и развитие

"Надеждата за изход се крие в скучноватото наименование "План за възстановяване и развитие", с който ЕС и България вече са въоръжени (има нова версия на този план). Конкретно в България това са 12 млрд. лева, заложени за изход от ситуацията. Това са средства, които ще помогнат на икономиката ни да навакса това изоставане, да преодолее щетите, които ѝ бяха нанесени, и после сама да започне да трупа ръст, както пред вируса. Това са само грантовете (12 млрд.) има възможност и за 9 млрд. заемен ресурс. Нашият Национален план за възстановяване и устойчивост – това е българската програма за възстановяване на щетите. Конкретно – инвестираме най-много в зелени проекти и иновации. Планът не е само пътища и релси. Повече подкрепа за малките и средните предприятия – почти 1 млрд. лв. Има и допълващо частно финансиране чрез три отделни фонда – Фонда за технологична модернизация, за Зеления преход и за Дигитализация, има и нова мащабна ваучерна програма – близо 200 млн. лв. (безвъзмездни и общодостъпни за всеки бизнес). За първи път страната ни ще се насочи към новите технологии по отношение на водорода. Ще разполагаме с почти 300 млн. лв. Половин млрд. лв. е за устойчива градска мобилност – метрото, схемата за обновяването на подвижния състав на обществения транспорт, жп транспорта..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Справиха ли се българите с предизвикателството „Европа“

На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, и година и половина по-късно двете държави станаха членове на организацията на 1 януари 2007 година. Одобряването на Договора между Еврокомисията и България и Румъния беше по-скоро тържествен, но до някаква степен и формален акт, тъй като..

публикувано на 13.04.21 в 13:41
проф. Константин Хаджииванов

Проф. Хаджииванов: Увлякох се от химията и не съм имал колебания

Константин Иванов Хаджииванов е български химик, член-кореспондент на Българската академия на науките. Научните му разработки са в областта на адсорбцията и катализ и значими научни приноси, свързани с инфрачервената спектроскопия на молекули-сонди за охарактеризиране на твърди повърхности. Константин Хаджииванов е роден на 1 февруари 1958..

публикувано на 13.04.21 в 12:45
Зорница Русинова

Зорница Русинова: Тепърва ще видим последствията от пандемията върху бизнеса

Каква грижа и защита проявиха работодателите към своите работници по време на пандемията? Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова , председател на Икономическия и социален съвет: “Предизвикателствата, които стоят пред икономиката ни и пред хората, не са малки. Тепърва от разхлабването на мерките, което виждаме, и от постепенното..

публикувано на 13.04.21 в 11:40

Левон Хампарцумян: Една кризисна ситуация прави обществото и хората по-солидарни

Какво направи българският бизнес особено този, който има претенцията, че припознава ценностите на корпоративната социална отговорност?  Грижа за служителите, грижа за обществото, за околната среда. Какво направи през това време, за да съхрани работниците, а и да направи живота им, а от там бизнеса си поне малко в по-добро състояние.  В какво се..

обновено на 13.04.21 в 10:11

115 години от рождението на Самюъл Бекет

На 13 април 1906 година е роден поетът и драматург Самюъл Бекет. Един от най-популярните автори на ХХ в. Самюъл Бекет е най-известен заради пиесата си „В очакване на Годо“ (1953). В често цитираната статия, критикът Вивиан Мерсие пише, че Бекет „е постигнал теоретично невъзможното – пиеса, в която нищо не се случва и въпреки това..

обновено на 13.04.21 в 09:27