Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков:

Плавното възстановяване на икономиката ще започне в края на годината

Сега знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси

| обновено на 09.02.21 в 10:52
Андрей Новаков, евродепутат
Снимка: БГНЕС

След рецесията от миналата година и след навлизането на ваксините светът с нетърпение очаква анализите и резултатите от първия месец на 2021 г. Анализ на Агенция "Ройтерс" показва, че икономическата активност в еврозоната се свива значително през януари. Как Covid кризата повлия върху производството и услугите в еврозоната през януари? Какви са възстановителните възможности и инструменти и в какъв срок могат да се използват? Кои са новостите в актуализираната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост и какви възможности предоставя?  

Коментар в "Нашият ден" прави Андрей Новаков, евродепутат. 

"Положението не изглежда никак розово. Въпреки това надежда има. Към момента снимката изглежда стряскащо. Без да прибягвам излишно към драматизации – в еврозоната икономиката се е свила със 7%. Очакванията са дори да стане още повече. Дори първи курс студентите по икономика знаят, че 7% свиване на годишна база на икономиката е катастрофа. Това е колосално свиване, което се преодолява трудно. Има няколко сектора, които показват колко тежка е кризата. Ако вземем, например, авиацията и автомобилостроенето, а после стигнем и до услугите, ще стане ясно, че само авиационния сектор 200 000 души са си загубили работата (възстановяване на този сектор се очаква най-рано през 2024 г., загубите са над 60 млрд. евро) – той беше първият ударен и ще бъде вероятно последният възстановен. Едно от най-големите блага на ЕС са отворените граници, свободният пазар и свързаните ни икономики. За България това е благодат, защото нашата икономика имаше нужда от такъв локомотив, който да я дръпне. Когато обаче и локомотивът се задъха, това автоматично повлича и нас. 

В производството съумяхме, благодарение на гъвкавите мерки у нас, да не затворим. Да, имаше забавяния, трудности и неудобства, но производствата не затвориха. В сравнение с услугите, индустрията, заводите не спряха, както например туризмът и ресторантьорството."

Очакването за трети пик на пандемията и неизбежна ли е двойната рецесия в еврозоната

"Изглежда, че тази трета вълна няма да ни подмине, няма да подмине и икономиката ни. Но сега знаем пред какво се изправяме, знаем кога е излишно да се затварят едни бизнеси, кога е излишно да се ограничават хората и кога – не. И че паниката не е добър съветник. Вероятно ще бъде по-плавен преходът към възстановяване, но възстановяване през тази година ще има

Прогнози

"Пълно възстановяване е абсурдно, но да започне и това да се усети в секторите на икономиката е реалистично. И Евростат, и Европейската комисия очакват възстановяването да започне в края на тази година. То е на база модели, в които е сметнато колко хора ще бъдат ваксинирани, колко ще са се възстановили от Covid, и съответно колко бизнеси ще бъдат отворени. 

План за възстановяване и развитие

"Надеждата за изход се крие в скучноватото наименование "План за възстановяване и развитие", с който ЕС и България вече са въоръжени (има нова версия на този план). Конкретно в България това са 12 млрд. лева, заложени за изход от ситуацията. Това са средства, които ще помогнат на икономиката ни да навакса това изоставане, да преодолее щетите, които ѝ бяха нанесени, и после сама да започне да трупа ръст, както пред вируса. Това са само грантовете (12 млрд.) има възможност и за 9 млрд. заемен ресурс. Нашият Национален план за възстановяване и устойчивост – това е българската програма за възстановяване на щетите. Конкретно – инвестираме най-много в зелени проекти и иновации. Планът не е само пътища и релси. Повече подкрепа за малките и средните предприятия – почти 1 млрд. лв. Има и допълващо частно финансиране чрез три отделни фонда – Фонда за технологична модернизация, за Зеления преход и за Дигитализация, има и нова мащабна ваучерна програма – близо 200 млн. лв. (безвъзмездни и общодостъпни за всеки бизнес). За първи път страната ни ще се насочи към новите технологии по отношение на водорода. Ще разполагаме с почти 300 млн. лв. Половин млрд. лв. е за устойчива градска мобилност – метрото, схемата за обновяването на подвижния състав на обществения транспорт, жп транспорта..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54