Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един виртуален свят, който има формата на ателие на художник

Николай Константинов. Гледка от ателието 009, 2017.
Снимка: structura.gallery

В галерия „Структура“ е подредена нова експозиция – първата самостоятелна изложба в България на художника Николай Константинов, който живее и работи в Брюксел повече от 30 години. Изложбата се нарича „Гледки от ателието“ или „Посещение в ателието“, един виртуален свят, който има формата на скулптурно ателие с гигантски размери. 

Една от специфичните характеристики на този многогодишен проект е отношението към мащабите, пространството и монументалното присъствие на текста. Както и една колекция от скулптурни портрети на антични личности, пресъздадени от гипс, и цикъл цветни рисунки, голям формат „Бягството от Троя“ – „вътрешната крепост на нашите закостеняващи и механични ментални конструкции, които трябва да бъдат поразени и опожарени като циклично обновяващо се жълто цвете“ – казва Николай Константинов.

Художникът се интересува главно от динамиката между дигиталната и традиционна скулптура, от преливанията между двете и възможностите, които предоставят те в днешния динамичен свят.


Като преподавател във Висшето национално училище за визуални изкуства в Брюксел, както и като професор по дигитални изкуства в същото учебно заведение, Николай Константинов има дар слово и в звуковия файл можете да чуете неговото представяне на първа му изложба в София, назована „Гледки от ателието“ и за новите творби – пластики и рисунки. 

Откриването ѝ е на 10 февруари и може да бъде видяна до 6 март 2021 г.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01