Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Варненски театър

Актьорът Стоян Радев: Самото живеене в театъра е щастие за мене

Снимка: dramavarna.com

„30 години съм „придатък“ на Варненския театър и съдбата беше, е и вярвам, че ще продължава да бъде толкова благосклонна към мене, да живея гъсто-гъсто в театъра и да играя непрекъснато интересни, провокативни роли, които възпаляват ума и сърцето ми. 

Първата ми среща с Варненския театър е била някъде в детството, в ученичеството ми, когато съм влизал в салона със затаен дъх само за да гледам актьорите на сцената и представленията и да се вълнувам. След това – когато влязох като сценичен работник, после станах реквизитор, след това – стажант актьор и накрая стигнах и до актьорското звание. 

Аз нямам спомен да съм мечтал за нещо друго да бъда, освен актьор. Театърът е приключение, пътешествие, сбъдване на мечти, влизане в светове, които реалният живот иначе никога няма да ми даде. Самото живеене в театъра е щастието за мене“, разказа в рубриката „100 години Варненски театър“ актьорът Стоян Радев.

2021 година е юбилейна за Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – на 12 март трупата ще отбележи 100 години от създаването на първия професионален театър във Варна. 

Рубриката „100 години Варненски театър“ среща с актьорите, които творят днешната биография на театъра столетник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми "религия", "политика", "изкуство", "възпитание" и "общество" базиран на..

публикувано на 01.03.24 в 08:45

Мариета Ценова събира фолклора и Фрида Кало в изложба

"Първата ми среща с тъкани от фолклора беше с останалото от гардеробите на двете ми баби – ръчно тъкана вълнa, копринен и памучен кенар, щамповани одеяла, солирани бръчници, дантелени покривки, завеси... Опитвах да науча повече за произхода им, техниките на създаване, декоративните мотиви, традиционни конструкции. Натъквах се на  сходни мотиви и цветове в..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към..

публикувано на 29.02.24 в 17:25
Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров. По скайп от Синсинати чухме и поета Кирил Мерджански. Проф. Кьосев..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Първа национална среща на музейните педагози

Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на Първата национална среща на музейнте педагози. На 1 март от 13:30 ч. събитието ще събере 33 представители на 19  музея в България, като целта е да се открои ролята на музеите в осигуряването на съвременна образователна среда, предоставянето на добри педагогически модели и новите..

публикувано на 29.02.24 в 13:07