Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 години Варненски театър

Актьорът Стоян Радев: Самото живеене в театъра е щастие за мене

Снимка: dramavarna.com

„30 години съм „придатък“ на Варненския театър и съдбата беше, е и вярвам, че ще продължава да бъде толкова благосклонна към мене, да живея гъсто-гъсто в театъра и да играя непрекъснато интересни, провокативни роли, които възпаляват ума и сърцето ми. 

Първата ми среща с Варненския театър е била някъде в детството, в ученичеството ми, когато съм влизал в салона със затаен дъх само за да гледам актьорите на сцената и представленията и да се вълнувам. След това – когато влязох като сценичен работник, после станах реквизитор, след това – стажант актьор и накрая стигнах и до актьорското звание. 

Аз нямам спомен да съм мечтал за нещо друго да бъда, освен актьор. Театърът е приключение, пътешествие, сбъдване на мечти, влизане в светове, които реалният живот иначе никога няма да ми даде. Самото живеене в театъра е щастието за мене“, разказа в рубриката „100 години Варненски театър“ актьорът Стоян Радев.

2021 година е юбилейна за Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – на 12 март трупата ще отбележи 100 години от създаването на първия професионален театър във Варна. 

Рубриката „100 години Варненски театър“ среща с актьорите, които творят днешната биография на театъра столетник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54