Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100 години Варненски театър

Актьорът Стоян Радев: Самото живеене в театъра е щастие за мене

Снимка: dramavarna.com

„30 години съм „придатък“ на Варненския театър и съдбата беше, е и вярвам, че ще продължава да бъде толкова благосклонна към мене, да живея гъсто-гъсто в театъра и да играя непрекъснато интересни, провокативни роли, които възпаляват ума и сърцето ми. 

Първата ми среща с Варненския театър е била някъде в детството, в ученичеството ми, когато съм влизал в салона със затаен дъх само за да гледам актьорите на сцената и представленията и да се вълнувам. След това – когато влязох като сценичен работник, после станах реквизитор, след това – стажант актьор и накрая стигнах и до актьорското звание. 

Аз нямам спомен да съм мечтал за нещо друго да бъда, освен актьор. Театърът е приключение, пътешествие, сбъдване на мечти, влизане в светове, които реалният живот иначе никога няма да ми даде. Самото живеене в театъра е щастието за мене“, разказа в рубриката „100 години Варненски театър“ актьорът Стоян Радев.

2021 година е юбилейна за Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – на 12 март трупата ще отбележи 100 години от създаването на първия професионален театър във Варна. 

Рубриката „100 години Варненски театър“ среща с актьорите, които творят днешната биография на театъра столетник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35