Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Николова и Реката

Антоанета Николова
Снимка: личен архив

Антоанета Николова ненатрапчиво, но категорично присъства в съвременната българска поезия и новата ѝ книга доказва колко тежи на мястото си. 

„Сега реката е преляла“ ( Издателство за поезия ДА, художник Неда Ангелова) се нарича новият поетичен сборник от доц. д-р Антоанета Николова, преподавател по източна философия в ЮЗУ "Неофит Рилски", преводач от китайски с множество награди.

Заглавието

"Избрах това заглавие – такова беше усещането ми за някаква пълнота, която идваше от външния свят и от вътрешното ми отношение, този етап, в който бях, когато излизаше стихосбирката."

Изтокът

"Наистина заниманията ми с източна философия ми помагат да си доизградя едно светоусещане, свързано с виждане на единството и на трансформациите на нещата. И особено китайската философия – с нейните идеи за непрестанно движение и промяна. Самите китайски поети, според мен, са и философи – философията, разбирана като различно възприемане на света."

Как се запазва съзерцателно спокойствие през XXI век

"Мисля, че имам някакъв късмет и щастие да живея по начин, който ми позволява да запазя съзерцателно отношение към света."

Какво е премълчано в книгата

"Да, има такъв момент на премълчаване – на грозното, което е до голяма степен относително. Както казва Лао Дзъ, "благодарение на едното виждаме другото". 

Звуците и цветовете

"Напоследък цветът ми е зелено. И светлината, която позволява цветовете да се откроят и да се видят."


КРЪГЛО

Какъв е този път покрай реката!
Каква е тази светеща трева!
Светът е кръгъл. В центъра му крача,
а сякаш вътре в себе си вървя.
Обгръща ме небето със кълбото си голямо,
прелитат диви патици през мен с протяжен вик,
направо от сърцето ми излита врана
и като бели риби мислите се стрелват в миг.
Навеждам се лицето си да видя във водата,
но виждам само дългите треви от дълбините на съня,
а хлъзгави подмоли в тъмнината клатят
надиплената пясъчна тъга.
По камъни и сенки бавно разпознавам
рисунъка на нощи и на дни.
Въздъхвам и дъхът се разширява
във тръпки от проблясващи вълни.
И аз разбирам – кръгла съм отвътре,
кълбо съм като този свят зелен.
В реката сянката ми става на пъстърва
и гмурва се в дълбокото във мен.
А облаци и птици в светлината плуват,
главата ми е купол на небе.
И будна съм, и го сънувам.
И СМЕ.

Антоанета Николова е родена на 26 юни в София. Завършва философия в СУ "Климент Охридски". Защитава дисертация на тема "Екология и религия", в която разглежда разбирането за природата в източните и западните култури. Преподава Източна философия в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград. Автор е на стихосбирките: "Втечнена светлина" (1994), "Приказки за същества без име" (1998), "Зелено/Огледало" (2003), "Високи бели птици на брега" (2007) и "Дишане" (2008), както и на монографията "Езикът на Пустотата" (2003), посветена на източната интуиция за Пустотата и нейната древна и съвременна интерпретация в поезията. Съпреводач, заедно със София Катърова, на първата, издадена на български, антология с китайска пейзажна лирика "Поезия на планините и водите" (2003). Член на Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб "София" и Световната хайку асоциация.

Снимки – личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53