Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Алън Уотс – „Пътят на дзен“ и „Философиите на Азия“

| обновено на 18.02.21 в 18:26

Дзен будизмът не е религия, нито философия; не е психология или наука. Той е начин на живот и път за освобождение, който е прямота, замах, усет за красотата, но преди всичко – способност за преобразяване. Само когато в съзнанието ти няма неща и съзнанието ти не е в нещата, ти си свободен и духовен, празен и чудодеен. Алън Уотс е един от най-големите авторитети в областта на източната философия. Именно той в средата на миналия век хвърля мост между Запада и Изтока, въвеждайки западния читател в източната мисъл и култура. Уотс е познавач не само на дзен будизма, но и на индийските и китайските духовни традиции като цяло. „Пътят на дзен“, издадена преди десетилетия, се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма.

Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад", представя две книги на Алън Уотс: „Пътят на дзен“ и „Философиите на Азия“ – в превод на Юлиян Антонов и Крум Ацев. 

"Бих искал да започна с това, че тези две знакови книги са преведени от двама знакови преводачи. Преводът на „Пътят на дзен“ е дело на Крум Ацев и действително това е основополагаща книга. А пък "Философиите на Азия" е една от многото книги, които направихме с моя приятел Юлиян Антонов. Това са наистина знакови фигури в представянето на източната култура изобщо в България. Не е пресилено да се каже, че преводачът е един вид съавтор, тъй като без адекватно предаване на такива сложни и деликатни материи, те биха били недостъпни на съответния език. 

Алън Уотс – самите китайци казват за него: "Той беше изключителен, той до такава степен бе приел в съществото си основните идеи на източната култура, мироглед и философия, че беше един от най-добрите познавачи в света по тези въпроси". А Юлиян Антонов казваше: "Алън Уотс е фигура, която тепърва ще бъде оценявана". Знае се, че той е бил свещеник в Епископалната църква. Съвсем млад заминава за САЩ, там се отказва от свещеничеството и поема пътя си да търси учител. Алън Уотс е от хората, които допринасят най-много за навлизането в западната култура изобщо на източните философии. 

"Пътят на дзен" – по някакъв начин "Философиите на Азия" стъпва на тази книга. Уотс даже в тези лекции си играе със своя академичен труд. Той живее в преломни за западната цивилизация времена. Още тогава са били видими деструктивните процеси, които текат в това общество. Но в същото време точно това е и периодът, за който може да се твърди, че е един от най-творческите периоди на западната цивилизация. Алън Уотс започва предговора на първото си издание, че се появяват нови области на познанието – психологията, психотерапията, философията на науката... – и това едва ли е случайно. Алън Уотс прави така, че дзен става изключително популярен в САЩ. По някакъв начин Алън Уотс е един от бащите на бийт поколението. Той вкарва в употреба идеи, които определено от този момент нататък оказват изключително влияние върху западната мисловност. Уотс е първият, който систематично запознава западната четяща публика с основополагащите идеи на източната философия.

Човешкият дух – и на Изток, и на Запад – е един и същ. Той е във вечно търсене на смисъла. 

Писането на дзен е много деликатна работа. Силата на Алън Уотс е, че той успява по един достъпен начин да напипа живия пулс на тази невероятна култура и философия – източната – неща, които касаят всяко живо същество. Този ироничен стил на Алън Уотс – той успява да спази златната среда – да говори от извора и да го каже по начин, който е разбираем, без да опростява, е умело предаден от преводачите. 

А днес, когато се създават предпоставки човекът да става все по-несвободен, все по-откъснат от своята същност, все по-подлежащ на манипулации, т.е. все по-малко способен да бъде друг, дзен е начин.

Чуйте повече в звуковия файл.

Алън Уилсън Уотс (1915–1973) е един от най-големите авторитети в областта на източната мъдрост. С дейността си като писател, философ и лектор хвърля мост между Запада и Изтока, запознавайки западния читател с източната философия и култура. Алън Уотс е познавач както на дзен будизма, така и на индийската и китайската духовна мисъл като цяло. Неговата култова книга „Пътят на дзен“, издадена преди десетилетия, все още се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма. „Мъдростта на несигурността“ е друга впечатляваща творба на Уотс, която акцентира върху неспособността на съвременния човек да живее тук и сега, а непрестанно да преживява миналото или да се тревожи за бъдещето. Алън Уотс е автор на над 25 книги, сред които са още „Дао на водата“, „Мит и религия“, „Култура на контракултурата“, „Будизмът: Дао на философията“, „Духът на дзен“ и на множество статии. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на истории и споделянето им между различни култури и общества. И не на последно място - Институтът за..

публикувано на 05.08.22 в 08:35

Културата на бързи обороти – 25-31 юли

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 25 до 31 юли. Ето и някои от акцентите в предаването от 31 юли. Столичната галерия nOva art space представя ежегодната си лятна колекция до края на месец август. Експозицията традиционно включва подбор от произведения на..

публикувано на 04.08.22 в 17:50