Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заветите на Апостола и днешна България

Снимка: БНР

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, 148 години от обесването му. 

С коментар за важната дата участва Васил Василев, председател на Общобългарския комитет “Васил Левски“ в “Нашият ден“:

“Ако трябва да говорим за някаква връзка със заветите на Левски и България, това, което е днес, може да забележим само едно. Много голямо разминаване между идеите, които се съдържат в неговите завети, и това, което представлява държавата ни днес. Нещата не са лицеприятни от тази гледна точка. Но основният завет на Левски е изпълнен – България е свободна държава. Въпросът е, че тя би могла да бъде много по-добре, ако се спазваха тези принципи, които той излага в своето политическо завещание.“

Кой да управлява

“Конституцията е определила – право да управлява има този, който спечели най-много гласове на изборите. Въпросът е – как посланията на този, който иска да спечели, най-много гласове стигат до хората. Какво представляват тези послания, доколко са искрени, доколко ще бъдат осъществени.“

“Добре, че е днешният ден, защото ни връща към тези принципи, които Левски изповядва. Например, той казва – “Да изберем най-разсъдливите, безстрашните българи, които да управляват държавата. Да изберем достойните хора, които да поведат отечеството така, че да бъдем равни с другите европейски народи. Да не завиждаме и да не присвояваме за себе си нищо.“ Това са принципи, които са неписани в българското законодателство, закони, принципи и правила, но продължават да са общовалидни.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Справиха ли се българите с предизвикателството „Европа“

На 13 април 2005 година Европейският парламент одобри Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, и година и половина по-късно двете държави станаха членове на организацията на 1 януари 2007 година. Одобряването на Договора между Еврокомисията и България и Румъния беше по-скоро тържествен, но до някаква степен и формален акт, тъй като..

публикувано на 13.04.21 в 13:41
проф. Константин Хаджииванов

Проф. Хаджииванов: Увлякох се от химията и не съм имал колебания

Константин Иванов Хаджииванов е български химик, член-кореспондент на Българската академия на науките. Научните му разработки са в областта на адсорбцията и катализ и значими научни приноси, свързани с инфрачервената спектроскопия на молекули-сонди за охарактеризиране на твърди повърхности. Константин Хаджииванов е роден на 1 февруари 1958..

публикувано на 13.04.21 в 12:45
Зорница Русинова

Зорница Русинова: Тепърва ще видим последствията от пандемията върху бизнеса

Каква грижа и защита проявиха работодателите към своите работници по време на пандемията? Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова , председател на Икономическия и социален съвет: “Предизвикателствата, които стоят пред икономиката ни и пред хората, не са малки. Тепърва от разхлабването на мерките, което виждаме, и от постепенното..

публикувано на 13.04.21 в 11:40

Левон Хампарцумян: Една кризисна ситуация прави обществото и хората по-солидарни

Какво направи българският бизнес особено този, който има претенцията, че припознава ценностите на корпоративната социална отговорност?  Грижа за служителите, грижа за обществото, за околната среда. Какво направи през това време, за да съхрани работниците, а и да направи живота им, а от там бизнеса си поне малко в по-добро състояние.  В какво се..

обновено на 13.04.21 в 10:11

115 години от рождението на Самюъл Бекет

На 13 април 1906 година е роден поетът и драматург Самюъл Бекет. Един от най-популярните автори на ХХ в. Самюъл Бекет е най-известен заради пиесата си „В очакване на Годо“ (1953). В често цитираната статия, критикът Вивиан Мерсие пише, че Бекет „е постигнал теоретично невъзможното – пиеса, в която нищо не се случва и въпреки това..

обновено на 13.04.21 в 09:27