Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Татяна Стоянова – българката от Молдова, наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен

Президентът Румен Радев връчва на Атанасия Стоянова ордена „Св. Кирил и Методий“ първа степен
Снимка: БГНЕС

Коя е Атанасия (известна като Татяна) Стоянова. Повечето от нас чуха името ѝ за първи път покрай награждаването. За сънародниците ни в Молдова обаче, за българските учители, работили в тамошните училища, за хората, ангажирани с каузата на българите в Бесарабия и Таврия, Татяна Стоянова е вдъхновение и пример. Тъкмо от тях идва и предложението за високото отличие. 

Номинацията е на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, което скоро навърши 30 години. Подкрепено е от Асоциацията на учителите българисти в Молдова и от Научното дружество на българистите в Молдова. Татяна Стоянова е работила като учителка и директорка на училище в Молдова, била е експерт и ръководител на Управлението за националните малцинства при Министерството на просветата, генерален директор на Департамента по междуетническите отношения и функциониране на езиците към правителството на страната. Основава НПО „Център за проблемите на националните малцинства“, който съдейства за професионалното израстване на учителите. В момента е експерт по многоезиково образование във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Атанасия (Татяна) Стоянова активно участва в подготовката на поредица от двустранни протоколи за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на България и Молдова с основен акцент подпомагането на образователното дело на българската общност. 

В предаването „За думите“ тя разказва за стъпките, които с находчивост, постоянство и много труд изминава заедно със съмишлениците си, за да имат днес сънародниците ни в Молдова добри възможности за изучаване на български език и култура. Новото време обаче изисква нови подходи и решения, подчертава Татяна Стоянова. 

Повече чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23