Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хлад“ в Кан

Снимка: noblink.bg

„Хлад“ е българският филм в селекцията на фестивала за късометражно кино в Кан. Негов режисьор и сценарист е Девина Василева. Историята за контрола и свободата в едно семейство, развита в един-единствен план – пред хладилника като символ на дома – е дебютът ѝ в киното. Тя избира да сведе проблема до неговия минимализъм, в един неподвижен кадър, за да даде възможност на публиката да се концентрира върху това как точно се възползваме от ежедневието си и какво говори за нас самите най-баналното всекидневно нещо.

„Хладилникът е олицетворение на главния герой, който го проследяваме в период от 30 години за 20 минути“, споделя в „Артефир“ Девина Василева. И продължава: „В случая този хладилник показва контрола на този човек и съответно страха му от промяна. Хладилникът е и този уред в семейството и в един дом, който позволява да си задържаме храната за по-дълго, но също така и тя да не се разваля, т.е., тя не се променя и не може да създава нищо ново. Затова и този герой не може да създава нищо ново и не знае как да гради топли връзки, а само да консервира някакви настойнически отношения.“

С филма си младата режисьорка, която учи английска литература и драма в университета „Куин Мери“, се опитва да разбере какво ще се случи, когато човек изгуби контрол над нещата в живота си. Този въпрос, както и идеята за свободата я вълнуват най-силно.

„Хлад“ може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. Филмът вече спечели наградата на публиката на фестивал в Амстердам и е селектиран на не един кинофорум, сред които Южният филмов и арт фестивал в Чили и този за късометражно кино на Лазурния бряг. „Хлад“ всъщност е единственият български филм, който ще участва във фестивала за късо кино в Кан. Форумът е посветен на това да популяризира филмите от селекцията си на различни стрийминг събития. Всеки от тях ще бъде показан на специална прожекция през октомври, както и виртуално, като приходите от гледанията ще отидат директно за подкрепа на режисьорите и екипа.

Повече за сюжета на „Хлад“, стоплянето на връзките в семейството и възможностите, пред които е изправен един артист, Девина Василева разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28