Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Публиката влиза „В обувките на артиста“ в три интерактивни онлайн представления

Снимка: artbureau.bg

„В обувките на артиста“ е първата по рода си артистична инициатива у нас, която ще бъде осъществена изцяло в дигитална среда. Интерактивният проект има за цел да повдигне завесата на интимния творчески процес, за да доближи още повече артистите до публиката им.

„Опитваме се да покажем на хората и зрителите, които се интересуват от театър и въобще от всякакви сценични форми, какво седи зад това едно представление да се случи на сцена“, обясни в „Артефир“  Албена Тагарева, продуцент на проекта и председател на Фондация „Арт бюро“, която е организатор на инициативата „В обувките на артиста“.

Това показване ще се осъществи в рамките на онлайн творчески работилници, проведени от три международни екипа. Зрителите ще участват като техни съавтори и главни действащи лица в подготовката и представянето на спектаклите „Фауст: Съдебен процес за душата“, „Ентропия на думите“ и „Преди края... (на света)“. Артистите ще поставят зрителите в тази позиция преди и по време на „откритите репетиции“.

„Ще бъдат съавтори в изработката на материала, който ще се работи чрез отделни задачи, на които всеки ще може индивидуално да реагира и да даде своя авторски прочит“, допълни Вили Прагер, един от артистите, в чиито обувки ще влезе публиката. Заедно с Ива Свещарова и хърватския драматург Ивана Ивкович създават представлението „Преди края... (на света)“. Неговата първа онлайн творческа работилница вече започна и изследва темата за апокалипсиса, стъпвайки върху интерпретациите ѝ от популярната култура, и представата на човека за момента преди края.

Когато стъпи „В обувките на артиста“, публиката ще е в пряк контакт с екипите, ще взима важни решения за развитието на творческия процес, ще изказва мнение и ще споделя опит.

А какво още споделиха Албена Тагарева и Вили Прагер за стимулите в тази първа по рода си артистична инициатива и защо се нуждаем от нов език в изкуството – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Всички пътища водят към „Гарибалди“

Заглавието на книгата казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. „Най-после! Авторска антология с избрана поезия. Благодаря ти, Господи, че сбъдна моята мечта…“ – възкликва поетът в социалните мрежи и ни кани на премиера...

публикувано на 02.03.21 в 15:20
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито съставки са намерени на всяко конкретно място: земя, вода, пясък, водорасли, речна „баластра“, ръжда от..

публикувано на 02.03.21 в 12:22

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории, разказани в писмена форма, фотографски образи, аудио, видео и виртуална реалност. Всеки разказ е..

публикувано на 02.03.21 в 09:05
Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата..

публикувано на 01.03.21 в 16:21