Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зорница Русинова:

Инвестициите в дигиталните умения ще доведат до реална трансформация на обществото

Националният план за възстановяване не е план на определено правителство, а на цялото общество

| обновено на 23.02.21 в 11:02
Снимка: zroussinova.com

Как Националният план за възстановяване и устойчивост ще подобри живота на българите през настоящия програмен период, кои са основните приоритети в него и кой и как подготвя проектите, които ще се изпълняват? Днес предстои да бъдат представени и приети програмата и приоритетите на Икономическия и социален съвет за тази година. Как се предвижда средствата – 12 млрд. евро за Плана за възстановяване и развитие – да подобрят социалните дейности у нас?

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, разяснява в "Нашият ден":

"Днес предстои пленарно заседание, в което всички членове на Съвета ще можем да одобрим приоритетите си за работа през следващите 4 години. Те, разбира се, са свързани с наболелите теми на обществото, с всичко, което ни предстои като възстановяване на икономиката след социално-икономическата криза, породена от пандемията, както и да подобрим програмата си за тази година. Ще бъдат изслушани множество становища по наболели теми, свързани с доходите на хората, с икономически мерки и т.н."

Становището, представено на изпълнителната власт по Плана за възстановяване. В преработената версия може да се види, че благодарение на мнението на организираното гражданско общество – представители на работодатели, синдикати – има елементи на преработка на самия план. Част от ангажиментите, които за тази година сме си поставили, е текущо, според отделните етапи на изпълнение на плана, ние да продължаваме да даваме своя принос със становище, с анализи. Защото този план не е план на определено правителство – той е план на цялото ни общество. Приносът, който в рамките на обсъждането и ние като Съвет дадохме, и всички заинтересоване страни, дава добър резултат."

За да се подобрят социалните дейности

"По отношение на социалните дейности има доста трансформации, които стартираха през последните години. Един от големите двигатели на реалното социално включване е прилагането на Закона за социалните услуги. Има множество проблеми с трансформацията на услугите за възрастни хора, домовете за хора с увреждания. Така че в един дълъг период като комбинация от инвестиции през оперативните програми и през Плана за възстановяване тази система ще се реформира. Бяха дадени заявки за промяна на законодателството в социалната сфера – като социално подпомагане и социална закрила."

Как ще се развива пазарът на труда

"Затова инвестициите, заложени в Плана от гледна точка на образованието, инвестиции в дигиталните умения на хората, възможността все повече да се инвестира и да се говори за компетентностите, не само за знанията, които придобиват децата и студентите, ще доведат до реалната трансформация на обществото."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Страшният съд - стенопис от екзонартекса на църквата „Рождество Богородично“ в Рилския манастир.

Страшен ли е Страшният съд

Неделята, в която става местното заговяване, наречена Неделя Месопустна, е подготовка за следващата неделя, от която започва Великият пост в Църквата. В този ден евангелският текст от Матей изобразява т. нар. "Страшен съд", за който ние все по-рядко си спомняме, а дори и не смятаме, че точно на нас ще ни се случи. Сякаш ни е по-спокойно, когато..

публикувано на 07.03.21 в 09:15

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45