Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

Роландо Виязон
Снимка: rolandovillazon.com

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон.

„Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като баритон в ролята на Папагено и никак не му отива.

Партньори на Роландо Виязон в това пътуване в моцартовите творби са Камерният оркестър на Европа с диригент Яник Незе-Сеген и Лондонският симфоничен оркестър с диригент Антонио Папано.

Дискографията на певеца е много богато и включва както цели опери, така и отделни солови дискове или издания в партньорства с други певци като Анна Нетребко, Илдар Абдразаков, Томас Хемпсън. Записал е „Ромео и Жулиета“ на Гуно, „Летящият Холандец“, „Тристан и Изолда“ на Вагнер, „Травиата“, „Дон Карлос“, „Травиата“ на Верди, „Манон“ и „Вертер“ на Масне, „Любовен еликсир“ на Доницети, „Бохеми“ и „Лястовичката“ на Пучини, „Дон Жуан“, „Така правят всички жени“, „Сватбата на Фигаро“, „Отвличане от сарая“, „Милосърдието на Тит“ и „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

Ето и някои факти от биографията на певеца, които вероятно не са известни.

1. Вдъхновява се и започва да пее на 10-годишна възраст, след като чува „кросоувър“ албума „Може би любов“ на Пласидо Доминго и Джон Денвър от 1981 г.

2. Той рисува и анимира собствените си карикатури, които са представени на неговия уебсайт.

4. Любимите му книги включват Питър Пан, Пинокио,съчинения от Оскар Уайлд и от мексиканския романист Карлос Фуентес.

5. Открива го баритонът Артуро Нието, който бил приятел на съсед на Вилазон. Гостувайки му той чува Вилазон да пее... под душа. Веднага отива, запознава се с него и го кани да учи в неговата вокална академия.

6. Той признава, че има ужасно чувство за посока и казва, че често му се налага да се обажда на жена си Лусия, за да може тя да му каже как да се прибере.

7. Има свой телевизионен сериал „Stars von morgen“, който се излъчва във Франция и Германия.

8. Роландо пусна дебютния си роман „Малабарес“ през 2013 г., а новелите му са преведени на френски и немски. Освен концерти и спектакли в програмата му са включени и четения с публика на тези новели. Участва и в четене на писмата на Моцарт – композиторът, който заема голяма част от вниманието му в последните години.

9. Роландо говори четири езика: испански, френски, немски и английски.

Живее в Париж и има френско гражданство от 2007 г.

От 26 август 2019 г. той е в екипа на Радио Класик, за своето ежедневно предаване от 17 до 18 часа наречено „Роландо соло“.

Роден е на 22 февруари 1972 г. Родителите на баща му са австрийци и той учи в университета „Александър фон Хумболт“ в Мексико. През 1999 печели втора награда на конкурса Опералия, както наградата на публиката и наградата за изпълнение на сарсуела. През 2003 г. във Франция е избран за „Международно откритие на годината“. След две години дебютира в „Бохеми“ на Пучини в операта при Бастилията. Постепенно започва да гостува на големите оперни сцени и получава покани от най-известните фестивали. През 2011 г. Роландо Виязон дебютира и като режисьор, но първата му постановка на операта „Вертер“ на Масне не е приета много добре.

От 2019 г. Роландо Виязон вече е артистичен директор на моцартовата седмица в Залцбург, която се провежда в началото на годината. Първото издание представи забравената опера „Тамос“ на 17 годишния Моцарт. През 2020 г. акцент беше представянето на „Месия“ на Хендел в транскрипция на Моцарт K. 572, който превежда текста на немски, пренарежда номерата и я прави за духови и медни. Изпълнението беше поверено на „Музикантите на Лувъра“ и Марк Минковски. Тази година „Седмицата“ се проведе само с он лайн излъчванe на събитията, както и в програмата „on-demand“ на телевизиите „Mezzo“ и „Medici“. Сред гостите, които изнесоха концерти бяха квартет „Хаген“, Виенската филхармония с диригент Даниел Баренбой, Марта Аргерич, Чечилия Бартоли, Мицуко Учида, Жерар Косе, Камерен оркестър „Малер“, Камерата Залцбург с диригент Рьоно Капасон, Фрайбургския бароков оркестър, Камерният оркестър на и др.

„Нашата цел е да проучим и представим невероятно широката продукция на Моцарт в цялото ѝ разнообразие. Започваме това пътуване заедно. В хода на това пътуване може да открием някои прекрасни съкровища – знам това от моя собствен опит“ – казва Вилазон,

В диска са включени арии от оперите „Така правят всички жени“, „Отвличане от сарая“, „Дон Жуан“ „Милосърдието на Тит“, „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“, както и три концертни арии за глас и оркестър.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45