Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни ансамбли.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Молдова и съседна Румъния. Сред изпълнителите – легендата Георге Замфир, Константин Чисар (окарина), певицата Мария Илиут, Марсел Будала (акордеон) и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Дарина Славчева, Никола Боянов, ФА „Тракия“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Вещицата от село Покапаля“, по италианска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Барабанчик“от Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Българският физик Георги Наджаков, откривател на фотоелектретите, известен като Дядото на копирната машина – за научния гений, който често остава скрит за България – коментар и хроники от Златния фонд на БНР.
• Икономически обзор на 1 пандемична година и сравнение на картината на живот преди първия локдаун у нас и днес. Има ли път назад? – коментар и анализ на икономиста и финансист доц. Григор Сарийски
• Главен герой: Милена Славова с равносметка и без да остарява – за рождените дни, рока без минало и бъдещето с рок.
• Минути на редактора: За новите посоки в проекта „Пътеки към свободата“ на SOS детски селища, който помага на младежите от алтернативна грижа да намерят мястото си в света – с Мариян Дянков, директор „Развитие и програми“.
• Науката за ваксините срещу Covid-19? На какво се дължи разделението в обществото? – коментар на: д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен и областта, проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН и д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Hayes & Y с премиера на нова песен “The Times”;
• Сборен албум с най-добрите Слънчеви и Облачни песни ще пусне група P.I.F. на 26 февруари;
• За празника на любовта DEEP ZONE Project възродиха хита си „Искам Да Те Имам“ в нов вариант с участието на Миро;
• Младата Хриси Пачалова отпразнува 14 февруари с нова песен – „Открих любовта“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Стипендии и награди за фотография БЕКА 2021. Фотографът Димитри Стефанов, основател на първата частна академия за фотография в България - БЕКА (Before Creating Academy) представя новата инициатива за развитие на социално ангажирана фотография.
• Мартенските събития на Чешкия център в София:  Разговор с Дагмар Остранска, директор на културната институция.
• Чехословашката нова вълна: панорама на филмите на Павел Юрачек на 25-ия София филм фест и изложбата „Никъде нищо, някъде нещо“ на известните чешки артисти Давид Бем и Иржи Франта, които ще гостуват в Чешкия център.
• Френско кино: Френският институт отваря зала "Славейков" с прожекции на съвременни филми. Разговор с Мария Конакчиева и кинокритика Владислав Апостолов.
• 100 години Варненски театър: Актрисата Даниела Викторова
• В памет на проф. Снежина Танковска: премиера в Театър НАТФИЗ на „Бесове“ от Албер Камю. Разговор с режисьора Боян Арсов.
• Пианистът Сергей Редкин и диригентът Саша Гьотцел гостуват в зала „България“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
93 години български професионален балет – разговор с Росен Михайлов – хореограф и балетист и Сара-Нора Кръстева.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жените композиторки: Мария Антония Валпургис

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Русия без крепостни
На 19 февруари стар стил (3 март нов) 1861 г. по времето на император Александър II в Русия е отменено крепостното право. 160 години оттогава. Това е огромна реформаторска стъпка в огромната държава, която косвено има връзка и с българската история – тъкмо тази е причината в Сан Стефано примирието между Русия и Османската империя да бъде подписано на същата дата. Ние обаче се съсредоточаваме в причините, следствията, дебатите и полемиките около този акт, който отменя едно от най-позорните робства в историята на човечеството, продължило почти от края на XVI до средата на XIX век. Интересно е, че почти по същото време вървят подобни процеси и в Съединените щати – на 12 април 1861 г. започва Гражданската война заради отцепването на 11 южни щата, образували т.нар. Конфедерация. Проследява се успоредицата на двете събития, доколко отмяната на крепостничеството е извършена радикално и успешно (всъщност нито радикално, а поради това и не с кой знае какъв успех), как се е отразявало и отразява ли се все още върху характера както на руския обикновен човек, така и върху начина на функциониране на руската държава. В разговора участват проф. Андрей Андреев от Великотърновския университет, проф. Евгений Дайнов от Нов български университет, историкът Александър Стоянов и изследователят на руското общество и държава Деян Кюранов.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Минералните води на България – 4: Лечение с минерални води
„По-добре е човек да се лекува с вода, вместо с лекарства” – казвали Хипократ, Авицена и дори математикът Питагор. Такива сведения има още в индуски папируси 1500 години преди новата ера. Древните римляни наричали обществените къпални „балниум”; днес казваме „балнеотерапия”.
Ефикасността на природното лечение с минерални води се обяснява със свойствата на водата. Тя добре поема и отдава топлина, и е универсален разтворител. Лечението с минерални води обаче, трябва да става само с лекарско предписание.
На това обръща внимание д-р Димитър Димитров, началник-отдел „Държавен здравен контрол” в Министерство на здравеопазването. За лечебните свойства на минералните води в Хисаря, Кюстендил и Вършец разказват директорите на специализираните болници за рехабилитация в тези курорти д-р Светия Тужаров, д-р Живко Неделчев и доц. д-р Антон Савов.
Повторение

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Мексиканският тенор Роландо Вилазон изпълнява арии от опери на Волфганг Амадеус Моцарт.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Етно, уърлд и електро-танго от Аржентина. Сред изпълнителите – група „Бахофондо” (с музиканти от Аржентина и Уругвай), Хуана Молина (фолктроника), виртуозните „Оркеста Типика ел Афронте”, електро-танго проект „Отрос Айрес”, „Ла Портуария” (блус- и етнорок), очарователното трио „Фемина”, уърлд мултиинструменталистът Аксел Кригер и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Някои нови издания, в които границата между нова и стара музика е на път да изчезне.
• „Монахът наблюдава орела“, кантата за два саксофонови квартета, хора „Би Би Си сингърс“ и съпругата на композитора, Джули. Композиторът е Кийт Типет, творил повече от 50 г. в областта на джаз-рока, прогресивния рок, импровизираната и съвременната музика и модерния джаз.
• Фалшивите сонати на Игор Яковенко. Наречени са така, понеже не са съвсем сонати. Имат някои черти на сонатата, но по-скоро се опитват да бъдат сонати, а са си просто пиеси.
• „Ариес пойнт“, съвместен проект на джазовото трио на тромпетиста Бастиан Щайн и триото старинни виоли „Хатор консорт“
• „Let My People Go“, дуо-албум на двама големи джазмени от различни поколения - саксофониста Арчи Шеп (р. 1937) и пианиста Джейсън Морáн (р. 1975).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 35 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Творческите светове на цигуларката Биляна Вучкова между Берлин, София и Черноморието и между импровизираната музика и визуалните изкуства – пет свързани една с друга истории от първо лице за предстоящата през март първа авторска изложба на Биляна Вучкова в One Gallery „Под булото на съзнанието“, включваща истории за ръце и музикални камъни, за счупено радио за кола и видеоколажи от концертни плакати, създадени по време на пандемия, както и нова музика на авторката, още незвучала в ефир.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Изпълнения на елитни хорови състави и вокални групи от Китай, Южна Корея, Япония, Тайван и Филипините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10