Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Бацелова: Колко опасна е една инфекция зависи от леталитета и от начина на предаване

д-р Христиана Бацелова
Снимка: личен архив

Трите класически особено опасни инфекции, според епидемиологията, на този етап са холера, чума, жълта треска. В миналото към тях се прибавяше и едрата шарка, която в момента не се среща благодарение на ваксината, която я ликвидира след дълги години приложение. Ебола също е опасна инфекция. Когато говорим за опасни инфекции, има значение какъв е процентът леталитет – от разболелите се колко умират поради тежки усложнения. Това заяви в "Нашият ден" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. 

"Опасността на една инфекция се определя от леталитета, както и от механизма, от начина на предаване. Covid-19 е заболяване, което се причинява от пандемичен вирус. Пандемичният вирус се характеризира с това, че хората нямат имунитет срещу него, всички са податливи, всички са възприемчиви и много лесно се разпространява. Заразяването се случва лесно, защото имаме и т.нар. "асимптомни форми" или здраво заразоносителство, което разпространява безпрепятствено вируса."

Има един проблем, който аз забелязвам от доста години, свързан с желанието на родителите. Хората имат нужда от информация – да знаят какво се съдържа във ваксината, по какъв начин ще действа, колко е безопасна, каква е ползата, има ли риск? За съжаление години наред им беше трудно да получават тази информация. Разбирам колегите общопрактикуващи лекари, че са много заети и им е трудно да обръщат внимание на всеки, въпреки че много го правят.

А и когато говорим за ваксини, нещата се изменят много бързо. Има много нови данни, нови технологии. Затова е необходимо хората, разполагащи с тези данни, да ги анализират и да ги предоставят на обществото. В момента групата за ваксини преживява голям разцвет, защото хората се интересуват с всичко, свързано с Covid-19. Има и такъв сайт vaccination-info.eu, който предоставя точна научна информация. 

Ваксъри – антиваксъри

"Не мисля, че в България антиваксърите са чак толкова много и не мисля, че някой категорично е против ваксините. По-скоро някои родители са обидени от липса на информация и от отношение."

Повече можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05