Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изкуството на сладкишите и не само

Снимка: Валя Михайлова

Журналистката от програма „Христо Ботев“ Валентина Михайлова дълго мечтае да създаде книжарница, в която да предлага и от своите сладкиши. Както е известно, мечтите са, за да бъдат осъществявани, и точно това прави и Валя Михайлова. 

Наместо книжарничка, тя създава сладкарница – достатъчно голяма за провеждането на камерни театрални спектакли, премиери на книги и концерти. За да осъществи мечтата си, Валя посещава предприемачески и сладкарски курсове, в които научава много, и среща и други предприемачи, за да измери себе си и своето начинание. Както всяко хубаво нещо, то отнема време. 

Мястото отваря врати по времето, когато пандемията вече е почукала на вратата на света. Въпреки това сладкарницата и пианото "Цимерман"  на Валя я срещат с много и интересни хора от близо и далеч, всички те нетърпеливи отново да опитат от сладкишите на майсторката и да посетят специалните събития, които тя замисля.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Антон Митов представя: Паулина Мичева – преводач в света на книгите и читател

За дебата между Доналд Тръмп и Камала Харис, котките, папагалите и книгите на Карл Май. Колко трудно е купуването на книги, колко и какво четем? За социалните канали, блогърите, зарибяването, книгоиздаването и книгоразпространението. Алеите и панаирите на книги, българските автори и достигането им до хората. И още – в звуковия..

публикувано на 23.09.24 в 10:21

Акцентите в Европейската нощ на литературата

На 25 септември ще се състои поредното издание на Европейската нощ на литературата. За читателските гнезда в столицата и акцентите в програмата в "Нашият ден" разговаряме с Тодора Радева , директор на фондация "Прочети София", тазгодишния организатор на Европейската Нощ на литературата. Инициативата за Европейската нощ на литературата е на..

публикувано на 23.09.24 в 09:00

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Стоян Венев"

Произведенията на Стоян Венев често изобразяват сцени от селския живот, като се фокусират върху обикновените хора и техните занимания. Художникът умело улавя същността на българското село, неговите обичаи и традиции, като същевременно внася нотка хумор и сатира в картините си. Емблематични за творчеството му са неговите образи на селяни, които участват в..

публикувано на 23.09.24 в 08:20

Независимо за киното с Яна Титова и Алек Алексиев

Независимият избор. Него жадуват мнозина, за него в битка се впускат силните, смелите и безпардонните. От него като попарени с вряла вода бягат повечето, привели глава и приели "трябва" за единствения закон на времето. Независимият избор – има ли го, няма ли го? Мит ли е, легенда ли е? Навярно всеки има свой отговор. И дано е така. Човек обаче,..

публикувано на 22.09.24 в 17:14