Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

4
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“
Снимка: Държавна опера - Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание. След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов.

Ангажирани са само солисти на театъра. Женският тандем – Графинята и Сузана са Теодора Чукурска и Даниела Караиванова, а мъжете – Графът и Фигаро са Венцеслав Анастасов и Момчил Миланов. Има и интересен дебют – в ролята на Барбарина ще се представи Мария Анастасова, която ще пее заедно с баща си. В останалите роли ще се представят Петя Цонева, Емил Желев, Андреата Николова, Александър Баранов, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов.

Самият Пламен Бейков е изпълнявал партията на граф Алмавива в предишна постановка на опера, а сега вече ще предложи своя концепция на публиката.

„Аз се придържам към традиционните начини за драматургично и режисьорско интерпретиране на операта“ – казва Пламен Бейков, а останалата част от разговора може да чуете в звуковия файл.

Първият спектакъл на Моцартовата творба в Русе се е състоял на 26 май, 1966 г. Диригент е бил Михаил Лефтеров, режисьор Цветана Андреева Прохазка, а художник Петър Попов.

Снимките са предоставени от Държавна опера - Русе
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз –..

публикувано на 12.04.21 в 09:11

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25

„КласикАрт“ с прекрасни дестинации и произведения от различни епохи

Софийската публика има удоволствието да се наслади на поредния концерт на струнен квартет „КласикАрт“ в камерна зала „България“ на 11 април от 19 часа. „В ситуацията на пандемия, за съжаление пътешествията на хората спряха и всички се затворихме вкъщи. Затова аз и моите колеги, решихме да озаглавим този проект „Музикално пътешествие“. Епохите,..

публикувано на 07.04.21 в 15:10