Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

| обновено на 26.02.21 в 14:27
Снимка: Фейсбук, личен профил

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. 19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции. Боян Симеонов, управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“.

“Наградата дойде неочаквано. Знаейки колко социално ангажирани организации има, не очаквахме, че нашият проект, който е сравнително нов, ще се впише и ще спечели. Но сме много щастливи от този факт, защото това е едно признание, че се движим в правилната посока. Очевидно сме направили стойностен проект, който има не само национално значение, но се разглежда доста сериозно и по международна линия.“

Работата с незрящи

“За нас най-важното тепърва престои. Ние трябва да продължим този проект, искаме да го направим доста по-отворен. В България няма разработени методологии за работа с незрящи. Тук-там има трудове от чужбина и искаме опитът, който имаме, да го прехвърлим към това – да дигитализираме методологии и те да бъдат достъпни за всички.“

“Много от нашите представи за работата с незрящи, бяха обърнати с главата надолу. Няма да забравя как искахме да купуваме едни скъпи уреди, принтери в началото. Истината е, че съвременните незрящи деца имат доста по-различни нужди. Те имат нужда преди всичко от финансовата и емоционална подкрепа да се занимават с изкуство. Те най-често се поставят в графата – аз съм незрящ и не мога да правя това и това, или пък нямам финансовата възможност да ходя на уроци по музика или на актьорско майсторство.“

“В RockSchool имаме ученици от 3 до 75-годишни. И то с най-различна мотивация. От това да пробват нещо ново след работа, до това да кандидатстват в “Бъркли“. При незрящите има един стереотип, че всеки незрящ е следващият Андера Бочели или Рей Чарлс. Това абсолютно не е вярно и всеки незрящ може да го каже. Нашата цел не е да създаваме музиканти, естествено, ако някой иска да се занимава с музика по-сериозно, го стимулираме по абсолютно всякакъв начин. Обаче музиката е доста по-важна от целта да станеш музикант. Защото тя, особено при едни незрящ, му дава увереност, възможност да се котира социално много по-добре. Учи го на постоянство, на самонаблюдателност и му развива творческото мислене. Това са важни качества за всяко дете, а за едно незрящо – са, бих казал, витални.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54