Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

| обновено на 26.02.21 в 14:27
Снимка: Фейсбук, личен профил

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. 19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции. Боян Симеонов, управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“.

“Наградата дойде неочаквано. Знаейки колко социално ангажирани организации има, не очаквахме, че нашият проект, който е сравнително нов, ще се впише и ще спечели. Но сме много щастливи от този факт, защото това е едно признание, че се движим в правилната посока. Очевидно сме направили стойностен проект, който има не само национално значение, но се разглежда доста сериозно и по международна линия.“

Работата с незрящи

“За нас най-важното тепърва престои. Ние трябва да продължим този проект, искаме да го направим доста по-отворен. В България няма разработени методологии за работа с незрящи. Тук-там има трудове от чужбина и искаме опитът, който имаме, да го прехвърлим към това – да дигитализираме методологии и те да бъдат достъпни за всички.“

“Много от нашите представи за работата с незрящи, бяха обърнати с главата надолу. Няма да забравя как искахме да купуваме едни скъпи уреди, принтери в началото. Истината е, че съвременните незрящи деца имат доста по-различни нужди. Те имат нужда преди всичко от финансовата и емоционална подкрепа да се занимават с изкуство. Те най-често се поставят в графата – аз съм незрящ и не мога да правя това и това, или пък нямам финансовата възможност да ходя на уроци по музика или на актьорско майсторство.“

“В RockSchool имаме ученици от 3 до 75-годишни. И то с най-различна мотивация. От това да пробват нещо ново след работа, до това да кандидатстват в “Бъркли“. При незрящите има един стереотип, че всеки незрящ е следващият Андера Бочели или Рей Чарлс. Това абсолютно не е вярно и всеки незрящ може да го каже. Нашата цел не е да създаваме музиканти, естествено, ако някой иска да се занимава с музика по-сериозно, го стимулираме по абсолютно всякакъв начин. Обаче музиката е доста по-важна от целта да станеш музикант. Защото тя, особено при едни незрящ, му дава увереност, възможност да се котира социално много по-добре. Учи го на постоянство, на самонаблюдателност и му развива творческото мислене. Това са важни качества за всяко дете, а за едно незрящо – са, бих казал, витални.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъзовец – "китно селце, обрасло отвсякъде"

Село Бъзовец е едно от обезлюдяващите села в Северозападна България. Намира се в община Вълчедръм, област Монтана и според последното преброяване в него живеят 69 човека. Според Цветелина Тончева – читалищен секретар на местното читалище "Факел 1926", в селото живеят около 20-тина човека, основно възрастни хора. Югоизточно от селото под стената..

публикувано на 12.10.24 в 09:35
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07