Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

| обновено на 26.02.21 в 14:27
Снимка: Фейсбук, личен профил

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. 19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции. Боян Симеонов, управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“.

“Наградата дойде неочаквано. Знаейки колко социално ангажирани организации има, не очаквахме, че нашият проект, който е сравнително нов, ще се впише и ще спечели. Но сме много щастливи от този факт, защото това е едно признание, че се движим в правилната посока. Очевидно сме направили стойностен проект, който има не само национално значение, но се разглежда доста сериозно и по международна линия.“

Работата с незрящи

“За нас най-важното тепърва престои. Ние трябва да продължим този проект, искаме да го направим доста по-отворен. В България няма разработени методологии за работа с незрящи. Тук-там има трудове от чужбина и искаме опитът, който имаме, да го прехвърлим към това – да дигитализираме методологии и те да бъдат достъпни за всички.“

“Много от нашите представи за работата с незрящи, бяха обърнати с главата надолу. Няма да забравя как искахме да купуваме едни скъпи уреди, принтери в началото. Истината е, че съвременните незрящи деца имат доста по-различни нужди. Те имат нужда преди всичко от финансовата и емоционална подкрепа да се занимават с изкуство. Те най-често се поставят в графата – аз съм незрящ и не мога да правя това и това, или пък нямам финансовата възможност да ходя на уроци по музика или на актьорско майсторство.“

“В RockSchool имаме ученици от 3 до 75-годишни. И то с най-различна мотивация. От това да пробват нещо ново след работа, до това да кандидатстват в “Бъркли“. При незрящите има един стереотип, че всеки незрящ е следващият Андера Бочели или Рей Чарлс. Това абсолютно не е вярно и всеки незрящ може да го каже. Нашата цел не е да създаваме музиканти, естествено, ако някой иска да се занимава с музика по-сериозно, го стимулираме по абсолютно всякакъв начин. Обаче музиката е доста по-важна от целта да станеш музикант. Защото тя, особено при едни незрящ, му дава увереност, възможност да се котира социално много по-добре. Учи го на постоянство, на самонаблюдателност и му развива творческото мислене. Това са важни качества за всяко дете, а за едно незрящо – са, бих казал, витални.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Най-добър млад шофьор на България“ за четвърти път

За четвърти път тази година се организира инициативата на СБА „Най-добър млад шофьор на България“ като мярка за подобряване на сигурността на пътя.  Тази година победителят в кампанията ще получи чисто нов Fiat Tipo за 1 година. През първия етап от кампанията всички желаещи да вземат участие в единственото състезание за непрофесионални млади..

публикувано на 22.04.21 в 13:50
Любомир Дацов

Проблемите в бюджета са от политически, не от антипандемични решения

Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви са рисковете за икономиката? Темата коментира Любомир Дацов , бивш заместник-министър на финансите: “Стратегията може да бъде само една, преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие..

публикувано на 22.04.21 в 13:15
Зорница Русинова

20 години Икономически и социален съвет – ролята му днес

2021 година е юбилейна за Икономическия и социален съвет, тази година се навършват 20 години от учредяването му в България.  Защо беше създаден и каква е ролята му в преходни ситуации като сегашната? Темата коментира в “Нашият ден“ Зорница Русинова , председател на Икономическия и социален съвет: “Преди 20 години, точно по това..

публикувано на 22.04.21 в 12:05

Какъв въздух дишахме през пандемичната зима

Какъв въздух дишахме през тази зима, има ли промяна след затварянията и множеството хора, работещи дистанционно? Темата коментира в “Нашият ден“ Стефан Димитров от AirBG. “Идва пролетта, ветровете се засилват, стават температурните инверсии, които са хроничен проблем в цялата ни страна. Голяма част от градовете са построени в..

публикувано на 22.04.21 в 10:50

Мъртви реки у нас – колко и защо

Какво се случва с българските реки? Защо въпреки всички европейски директиви и сигнали от граждани у нас продължава тежкото замърсяване на водите? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Филип Пенчев от WWF България. “Основният проблем, за който информираме вече толкова години, е това, че нашите реки са свръхексплоатирани. Вследствие на..

публикувано на 22.04.21 в 09:45