Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За традиционната алпиниада „Северен Джендем“

Снимка: Училище за планински водачи-Черни Осъм

Северен Джендем е особено място. Място, за което се говори с уважение. Ако трябва да си го представите – Северен Джендем обхваща територия между северните склонове на върховете Ботев, Малък Юмрук, Ушите, Параджика, Юрушка грамада и Марагидик, и има славата на едно от най-хубавите, но и най-суровите места у нас за зимен алпинизъм.

Традиционно в края на януари, средата на февруари или дори в началото на месец март, под северните склонове на връх Ботев се провежда зимната алпиниада „Северен Джендем“. Тя има почти половинвековна традиция. Тази година датите, на които алпинистите ще пробват силите си в леденото катерене, са от 26 до 28 февруари.

За традиционната алпиниада под северните склонове на връх Ботев разказва Иван Мутафов – дългогодишен преподавател в Училището за планински водачи в село Черни Осъм и един от организаторите на алпиниадата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокалният педагог на Сан Ремо с безплатен мастър клас във Варна

Специално, за да бъде член на журито на младежкия конкурс за изпълнение на песен от филм или мюзикъл "Киното – моя любов, моя песен", подкрепен от община Варна, от Италия пристигна Иван Лазара. Той е вокален треньор на фестивала в Сан Ремо и музикален директор на West Scotland University в Рим. Човекът, който извайва гласовете на италианските звезди се..

публикувано на 04.08.24 в 13:05

България е основател на Международната олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание по математика в света за годината, 65-ата Международна олимпиада.  "Това е най-старото математическо състезание в света и служи като пример за съставяне на всички състезания, като България е една от основателките на тази олимпиада, тъй като заедно..

публикувано на 04.08.24 в 09:45

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък...

публикувано на 03.08.24 в 12:15
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18