Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Християнската свобода

Снимка: hramsvetigeorgi.eu

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие.

Неразумният черпи мъдрост от своите грешки и рани, но не бива да забравяме, че това става често пъти твърде късно, докато разумният се учи от грешките на другите и се стреми да не ги прави. Ако се вгледаме внимателно обаче в притчата за блудния син, ще открием, че се е заблудил и изгубил не само по-малкият брат, който напуска бащиния дом, за да търси свобода и щастие в далечна страна, но и по-големият син, който остава у дома. Защо?

В „Благовестие“ заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще потърсим отговор на този въпрос и ще разговаряме за християнската свобода.

Репортаж от годишнината от интронизацията на Българския патриарх Неофит.

„Християнска поезия“ – стихотворението „Молитва“ от Пенчо Славейков в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба започна кампания

Втори живот на текстила – шанс за природата

Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва как функционира кръговата икономика – не като самоцел, а като инструмент за бързо възстановяванe. TexCycle е проект за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи. Със съдействието на общините се позиционират контейнери за събиране на дрехи и обувки. Темата коментира..

обновено на 20.04.21 в 12:33

Могат ли българите да се справят с провокираната от коронавируса икономическа криза

Могат ли българите да се справят успешно с провокираната от коронавируса икономическа криза – това е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат новите управляващи и бъдещото правителство – от която и да е политическа сила да бъде излъчено то.  През последните седмици бяха публикувани мрачни прогнози на чуждестранни експерти за задаващ се..

публикувано на 20.04.21 в 11:45

Кръгова икономика – когато отпадъкът е ресурс

В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в България и Националното сдружение на общините в България организираха уебинар на тема – “Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“. На уебинара бяха представени основните идеи, заложени в Новия план за действие за кръговата икономика. Бяха обсъдени и..

обновено на 20.04.21 в 11:07
Иван Граховски

Среща с хляба

Заглавието на този текст спокойно може да бъде „Среща с живота“ или „Среща с живото“ не само и не просто защото хлябът е насъщен за живота в много култури, включително и в България. Хлябът с квас на младия майстор Иван Граховски е живо същество, жив процес, а познаването му и работата с него носи много удовлетворение. Той отваря пекарната си в средата..

публикувано на 20.04.21 в 10:00
„Български въстаници 1876“ (картина на В. Антонов)

145 години от Априлското въстание

Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и..

публикувано на 20.04.21 в 09:30