Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години от премиерата на филма The Doors

Роджър Долтри е рожденик

Снимка: Уикипедия

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри.

В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях.

“Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която никога не е заравяла своята секира в пръста на компромисите.“

Ху на концерт през 2007 година – на преден план са Роджър Долтри (вляво) и Пийт Таунсенд (вдясно)

“Долтри е магнетичната фигура с хипнотизиращо въздействие. Не бива да подминаваме фактът, че The Who продължава да бъде втората антична мега група след Rolling Stones, но както показа последният албум, тя е плашещо съвременна. Изглежда нелогично, но е факт, че певецът Роджър Долтри е в много по-добра вокална форма днес, след претърпяната операция на гласните струни преди няколко години.“

“Това е без никакво съмнение една от най-добрите британски банди, която така и не получи голямо признание в България. На пръв поглед странен факт, за който се намират различни обяснения.“

“С голяма увереност може да се спомене интелектуалният заряд в музиката на лондонския квартет, който никога не беше демонстриран директно като при Led Zeppelin например. Заради The Who навремето беше въведен термин “рок опера“.“Джим Морисън

30 години от премиерата на музикалния филм The Doors

“Посланието, което съм взел за себе си от философията на групата е, че свободата е безкрайна, но никога не може да бъде достигната в своя абсолютен вид. Джим искаше да пренесе небето на земята, доколко успя не знам, но поне се опита да го направи и беше изключително честен спрямо себе си и спрямо своите почитатели. Той имаше дарбата да прави с публиката на концертите си каквото поиска. Ставаше свещенодействие с Морисън в ролята на шамана.“

“С впити до крайност панталони, безгрижен и чувствителен, предвождащ своето племе към бягството от онова, което нарича в една песен “пустошта на болката“. Хамлет на рока, който се самоунищожаваше целенасочено, буквално, разплащайки се на музата в дните, определени за живот. Той е позитивен образ въпреки всичките мрачни черти, с които беше изграден.“Разговорите можете да чуете от звуковите файлове. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05