Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

Снимка: Irene Haupt/The Metropolitan Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и великолепието на тамошния музикален живот дълбоко са се врязали в съзнанието на Рудел, който остава до края на дните си на американска земя.

„Рудел ни грабна на мига с артистичност и финес, тъй рядко срещани що се отнася до диригентски дебют. При това 23-годишният Джулиус неотдавна е прекосил океана, завършвайки с отличие колежа Менъс. Музиката е в кръвта му, а умението с което ни потопи в неповторимата атмосфера на Виена наистина впечатлява“, пишат в авторитетното списание The New Yorker. Това се случва през 1944.

13 години по-късно Джулиус Рудел е избран за директор на New York City Opera. Тя се превръща в негов артистичен дом в следващите 22 години – златните години на знаменития американски оперен театър!

Програма „Христо Ботев“ припомня в съботната вечер (6 март от 20 часа) някои от записите, които ни завеща Джулиус Рудел. Сред тях се откроява този на „Риголето“ от Верди с Лондонската филхармония и певци с непомръкващ блясък: Шерил Милнс, Алфредо Краус, Бевърли Силс…

Съдържание на операта „Риголето“ от Джузепе Верди

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз –..

публикувано на 12.04.21 в 09:11

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25