Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значими жени в историята

2
Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в България
Снимка: МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, организирана от Държавния културен институт към министерството на външните работи на Република България, обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София.

„Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

Проектът “Жените в историята” от Русе осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Изложбата дава систематизирана информация за историята на женското движение, за персонажи в историята на Русе от ХIХ до ХХI век в различни сфери: култура, спорт, бизнес, граждански права, доброволчество, екология, както и свързаните с тях места на памет. Обхванати са както национално значими личности (Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова), така и актриси, поетеси, спортистки – повече или по-малко познати на публиката.  

От своя страна, изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история. В същото време изложбата отразява и приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

Представеният проект „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ свързва двете концепции – от Братислава до Русе и показва важността от присъствието и ролята на жените както в регионален, така и в национален и международен аспект. Чрез експозицията се изтъкват емблематични образи и постижения на жените от българската и словашката общност и по този начин се изгражда мост между културите на двете държави, като едновременно с това се изпраща едно общо послание за уважение, за равенство, постигане на диалог и почит към историческата памет.

Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да постави във фокус ролята на жената в обществения дискурс, както и да се активира представителното пространство на етаж 7 в МВнР чрез гостуване на мобилни (постерни или фотографски) изложби от дипломатическите мисии, културни институти и регионални музеи, галерии.

Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“ и автор на българската част на постерите от изложбата, разказва в "Нашият ден" за присъствието и ролята на жените.

Чуйте повече в звуковия файл.



Експозицията може да бъде посетена в МВНР всеки делничен ден до 12 март след предварително записване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36