Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени бежанки излизат от анонимност в обща изложба

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

Бежанки от Афганистан, Сирия, Ирак, Тунис, Иран и Мароко, намерили подслон в България, излизат от анонимност, показвайки лицата си и разказвайки личните си истории, в изложба, която ще бъде открита до края на месеца.

С подкрепата на Фондация “Мисия криле“ те се обединяват и подготвят честване на Международния ден на жената. 

Диана Димова, директор на Фондацията, разказва за инициативата в “Нашият ден“.

“Това са девет жени от различни държави със своите близки послания до българските жени. Много различни лица с много силни послания. По този начин се опитваме да усилим техния глас“.

“Жените са представителки на различни култури, от различни държави от Близкия и Средния изток, потърсили убежище и международна закрила в страната, вследствие на преживени военни конфликти и заплахи в страните им на произход. Те живеят в района на град Харманли, някои от тях все още са в бежанския център, други живеят на външни адреси. Те се обединиха и ни потърсиха с идеята да усилим техния глас. Те имат послание към българските жени и през този месец с изложбата, която с наша подкрепа и финансовата помощ от Българския фонд за жените ние ще покажем много широко както в социалните медии, така и на място в района.“

“Тяхното послание е много ясно, кратко и много силно – “Ние се справихме, значи можете и вие. Преживяхме ужасни неща и оцеляхме, по-силни сме от раните си. И искаме да кажем на вас българките – борете се за бъдещето и децата си“.

Техните истории

“Имаме самотна майка с три деца, която вече пет години търси своите права и закрила в страната. Тя работи, справя се изцяло със собствени средства. Трите деца ходят на училище. Тя е жертва на системно домашно насилие още от първия ден на своя брак. Успява да се раздели със своя съпруг, който малтретира много жестоко и физически, и психически нея и децата. Тя ни е изключително силен пример и много се гордеем с нея. Иска да излезе за първи път с лицето си в тази изложба.“

“Имаме жена, преживяла много тежки инциденти, свързани отново с насилие в семейството. Има четири дъщери, които са били отвлечени от съпруга й в друга държава. Борила се е години наред, за да си ги върне.“

Изложбата

Всяка една жена ще бъде представена във възможно най-позитивната ѝ светлина. Като на всяка една картина ще има изписано нейното послание към българските жени. Изложбата ще бъде публикувана широко в социалните медии. В края на месеца ще бъде открита в град Харманли и така ще дадем началото на нейното пътуване.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55