Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Свободно прелитащи глави“ – изложба на Чавдар Гюзелев

Снимка: rakursi.com

Галерия „Ракурси“ представя новата самостоятелна изложба на художника Чавдар Гюзелев, която има интересното провокиращо заглавие: „Свободно прелитащи глави“ (идеята за това заглавие идва от Явор Гърдев, който често открива негови изложби).

Експозицията включва произведения в две посоки – голямо-форматни литографски отпечатъци, в техника лави, с тези реещи се глави и свободни като валенция образи и предмети. И другата част – изчистени от човешко присъствие живописни платна, пречупени през заниманията му в театъра, сценографията.

Чавдар Гюзелев прилича на електрон – никога не е на едно и също място в изкуството и живота си. Но творбите му винаги стоят на границата на реалността и фикцията, винаги с една деликатна присъда над еснафщината, уродливостта, деформацията и отчуждението. Особено въздействащи са трите платна „Ореол“, „Предчувствие“ и „Архитекта“.

Изложбата на Чавдар Гюзелев „Свободно прелитащи глави“ в някаква степен е юбилейна – тези дни той навършва 60 години. Трябва да се отбележи и това, че тя е подкрепена от програма „Култура“ на Столична община.

Обикновено изложбите на Чавдар Гюзелев се откриват със слова от Явор Гърдев или Георги Лозанов. Но сега за тази юбилейна колекция неговият брат Ясен Гюзелев, също известен художник, илюстратор е предложил той да каже няколко думи на откриването на изложбата. Ето редове от това слово: „Чавдар е ерудиран, спонтанен, понякога невъздържан, интелигентен, естет, изпада във възторг от красивото, но е във война с грозното и това, което е неправилно според него… Той е много чувствителен, сам казва за себе си: „Толкова съм чувствителен, че сякаш живея със смъкната кожа.

В звуковия файл чуйте как Чавдар Гюзелев представя идеите си и решението за тези две посоки в изкуството си, създавани през последно време.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54

Величкови дни 2021

От 23 до 25 юни 2021 г. в къща-музей „Константин Величков“ (гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6) се откриват Величковите дни, посветени на видния възрожденец, поет, преводач и художник Константин Величков.  По-различното на тазгодишните празници е отбелязването на 145-ата годишнина от Априлското въстание и 110-ата годишнина на Регионалния..

публикувано на 23.06.21 в 08:53
Мира Котева

„Приказки с Мира“ – книга, която трябва да се чете с емпатия

Приказките отвеждат малките читатели на едно пътешествие към мечтите, а вече порасналите – навътре към себе си. Те събуждат въображението, но и емпатията. Тя е нужна на човек, за да може да разбира другия, не да го съди, и да бъде съпричастен както към болката, така и към щастието му. За четенето с емпатия обаче трябва нещо повече от това да..

публикувано на 23.06.21 в 08:34
Фредерик Бегбеде

„Човекът, който плаче от смях“

В поредната блестяща сатира Фредерик Бегбеде с неоспорима склонност към хумористичното, разобличава „диктатурата на смеха“, описва общество, в което „смешното е задължително“ и осмива това, което нарича комикопопулизъм, практикуван от много негови събратя, но и от политици. Остроумно, занимателно и с немалко тъга, Бегбеде превежда читателя от..

публикувано на 22.06.21 в 17:10