Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от смъртта на Драган Цанков

Снимка: архив

На 11 март се навършват 110 години от смъртта на Драган Цанков. 

Драган Цанков е български политик и почетен член на Българското книжовно дружество. Той е трети министър-председател на България (7 април – 10 декември 1880 г.) и седми министър-председател (19 септември – 11 юли 1884 г.). Той е народен представител в Учредителното, I Велико народно събрание (1879 г.) и в I (1879 г.), II (1880 – 1881 г.), IV (1884 – 1886 г.), X (1899 – 1900 г.), XI (1901 г.) и XII (1902 – 1903 г.) Обикновено народно събрание. Председател на XII Обикновено народно събрание в периода 22 април 1902 – 21 август 1903 г. 

Сложна и противоречива личност, свикнал да плаща данък и на политика, и на страсти, той остава един от най-ярките български политици. "Почти всяка поява на Драган Цанков на българската политическа сцена е нейде на ръба на скандала" – така Тончо Жечев определя поведението му. Драган Цанков развива истинска законодателна дейност. Най-интересните и най-хубавите закони в България са създадени от неговото правителство.  

Историкът Методи Петров и д-р Калинка Анчова от Държавния архив разказват повече в звуковия файл. Записът от Златния фонд на БНР е подбран от редактора Светлана Тодорова.

Драган Киряков Цанков (с истинско име Димитър Гиков) е роден на 28 октомври (9 ноември – нов стил) 1828 г. в гр. Свищов в богатото семейство на Киряк (Гика) Цанков и Кирияка х. Ангелова. Първоначално учи в родния си град при Христаки Павлович и Емануил Васкидович, а после в Априловското училище в Габрово и в Елена при Иван Момчилов. През 1845 г. продължава образованието си в Одеската семинария, а от 1847 – в Киевската гимназия. От 1848 до 1850 г. е учител в българското училище в Галац – Румъния. През 1851 г. заминава за Виена при по-големия си брат Антон, учи в университета, където през 1852 г. издава българска граматика на немски език. Междувременно избухва Кримската война (1853-1856) и Драган Цанков се връща отново в Свищов и се включва в ”Тайното общество” на Раковски за подготовка на въстание.

Неуспехите на Русия във войната го насочват към търсене на помощ от западните държави. През 1854 г. той се установява в Цариград и става учител в католическото училище в Бебек (квартал на Цариград). С помощта на български търговци създава ”Община на българската книжнина” и сп. ”Български книжици”. През 1857 г. открива и печатница в католическия манастир ”Сент Бенедето”, където в продължение на 3 години отпечатва над 30 книги на български език и 3 периодични издания.

Още в Свищов като ученик Цанков се увлича в борбата срещу гърцизма и заменя гръцкото си име Димитър с българското Драган. По българския църковен въпрос обаче Цанков се ориентира към католицизма. С помощта на католическата мисия в Цариград през 1859 г. започва да издава в. ”България”, който води силна пропаганда против гръцката патриаршия.

Най-висока точка е мисията му в Рим на 14 април 1861 г. и ръкополагането  на Йосиф Соколски за български католически архиепископ. Успехът на унията обаче е краткотраен. Скоро Йосиф Соколски е отведен в Русия и много от униатските свещеници се отказват от католицизма. Разочарован от движението, за кратко време Драган Цанков става учител в Трявна. После се връща в Цариград и се оженва за Радка Попстанчова, която ражда дъщеря му Недялка.

Драган Цанков заема различни служби в страната. В Русе работи като адвокат и учител, ръководи просветното дело, основава читалище ”Зора”. През периода 1874-1876 г. е отново в Цариград, избран е за екзархийски съветник, редактира сп. ”Читалище” и е учител в българско училище.

След Априлското въстание 1876 г. Драган Цанков заедно с Марко Балабанов са изпратени от българите в Цариград да защитят българските интереси в Лондон, Париж, Берлин, Рим, Петербург, Москва и Виена. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 служи в гражданската канцелария на княз Вл. Черказки и е назначен за вицегубернатор на Свищов.

След Освобождението Драган Цанков се включва активно в политическия живот като един от видните водачи на Либералната партия. Участва в Учредителното народно събрание 1879 г. и се стреми да придаде демократичен характер на Търновската конституция. Той е избиран за народен представител в І, ІІ, ІV, Х и ХІІ ОНС.

Драган Цанков е третият поред министър председател на Княжество България и първият, който съставя кабинет от Либералната партия. Неговото либерално правителство свършва извънредно много работа по административното и икономическо устройство и развитие на държавата. Страната е разделена на общини, околии и окръзи. Започва сеченето на български монети. Одобрен е план за националната железопътна мрежа. Приети са избирателен закон, закони за съдилищата, за заселване на изоставените земи и др.

Твърдата политика на Драган Цанков по строежа на железниците и Закона за народното опълчение довеждат до конфликт с княз Александър I Батенберг. На 28 ноември 1880 г. князът назначава за министър-председател Петко Каравелов. В това правителство Драган Цанков става министър на вътрешните работи – през ноември и декември 1880 г.

По време на Режима на пълномощията на княз Батенберг (1881-1883 г.) Драган Цанков се обявява за връщане на Търновската конституция, за което е интерниран във Враца (1882). През 1883 г. за втори път става министър-председател и министър на вътрешните работи в коалиционен кабинет с консерваторите. В началото на 1884 г. съставя самостоятелно правителство на умерените либерали.

След Съединението през 1885 г. Драган Цанков е активен русофил и участва в детронацията на княз Батенберг на 9 август 1886 г. Става министър на вътрешните работи в тридневното правителство на митрополит Климент.

През управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.) емигрира в Русия, където продължава да работи против новия политически курс и избирането на Фердинанд Сакскобургготсски (1887-1918) за българки княз. Драган Цанков се завръща в България през 1895 г. и основава Прогресивно-либералната партия с ярка русофилска насоченост. След 1887 г. се оттегля от ръководството на партията. По време на самостоятелното управление на тази партия (1901-1903) е председател на Народното събрание.

Драган Цанков умира на 11 март 1911 г. в София. Въпреки противоречивите си възгледи и действия, той е един от най-видните български политици, общественици и книжовници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20