Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгени Митев: Ние сме оптимисти, ангажирани с отговорности

Фондация „Синергиа“ създава медия за незрящи

Снимка: БГНЕС

Фондация „Синергиа“ създава медия за незрящи. Как проектът „Да бъдем на една страница – гласът на незрящите“ ще се развива, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Евгени Митев, председател на УС на фондацията.

"Достъпът до качествена информация на хора със зрителни увреждания често е затруднен, а и не всички уебсайтове са достъпни за тях. Освен това, трудно се разграничават истинските от фалшивите новини. Така че, като създадем наша медия, ще се опитаме да решим всички тези проблеми. Важно е да кажем, че хората с каквито и да е увреждания, от една страна, се самоизолират, а от друга страна, самата среда ги изключва, а в новата реалност те живеят много по-несигурно и изолирано от преди. Затова и първата ни цел е да поканим хора със зрителни увреждания, журналисти, които да създадат екип. 

С този екип ще имаме уебсайт – информационна платформа "BLINFO", през която да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, но и с активното сътрудничество на зрящи. За нас винаги е било важно сътрудничеството между зрящи и незрящи. Освен това, ние искаме да правим т.нар. "журналистика на решенията", тоест не само да говорим за проблемите и да ги съобщаваме, а и да търсим техните решения – през институции и организации, от които зависи решаването на даден проблем

Ние ще се стремим нашата медия да проследи един проблем от обозначаването му до неговото решаване. В момента правим анкета сред назрящите, за да могат те да посочат проблеми, които са важни според тях. А самият сайт ще бъде тематично разделен на секции с проверена информация, проверени новини, както и авторски художествени текстове."

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20