Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Евгени Митев: Ние сме оптимисти, ангажирани с отговорности

Фондация „Синергиа“ създава медия за незрящи

Снимка: БГНЕС

Фондация „Синергиа“ създава медия за незрящи. Как проектът „Да бъдем на една страница – гласът на незрящите“ ще се развива, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Евгени Митев, председател на УС на фондацията.

"Достъпът до качествена информация на хора със зрителни увреждания често е затруднен, а и не всички уебсайтове са достъпни за тях. Освен това, трудно се разграничават истинските от фалшивите новини. Така че, като създадем наша медия, ще се опитаме да решим всички тези проблеми. Важно е да кажем, че хората с каквито и да е увреждания, от една страна, се самоизолират, а от друга страна, самата среда ги изключва, а в новата реалност те живеят много по-несигурно и изолирано от преди. Затова и първата ни цел е да поканим хора със зрителни увреждания, журналисти, които да създадат екип. 

С този екип ще имаме уебсайт – информационна платформа "BLINFO", през която да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, но и с активното сътрудничество на зрящи. За нас винаги е било важно сътрудничеството между зрящи и незрящи. Освен това, ние искаме да правим т.нар. "журналистика на решенията", тоест не само да говорим за проблемите и да ги съобщаваме, а и да търсим техните решения – през институции и организации, от които зависи решаването на даден проблем

Ние ще се стремим нашата медия да проследи един проблем от обозначаването му до неговото решаване. В момента правим анкета сред назрящите, за да могат те да посочат проблеми, които са важни според тях. А самият сайт ще бъде тематично разделен на секции с проверена информация, проверени новини, както и авторски художествени текстове."

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Слепцова – Тита

Кожата, в която живея

Заглавието на този текст почти на шега дублира заглавието на филма на Педро Алмодовар ог 2011 г. с участието на Антонио Бандерас. Започвам този текст така, защото по-надолу става дума и за кожа, и за кино. Татяна Слепцова – Тита е художничка, майка, и театрален и филмов гримьор. Кое от тях е първо – не е така важно, поне за този текст. По-важното е, че..

публикувано на 01.12.22 в 15:10

Какви са възможностите за обучение в Австрия и Германия?

Всяка година Германия и Австрия приемат хиляди български студенти , предвид високото качество на образованието и факта, че образованието в държавните университети е безплатно. Заплащат се административни такси, които достигат няколкостотин евро. Разбира се, има много възможности за различни видове стипендии, както и за намиране на работа. "В..

публикувано на 01.12.22 в 13:27

Създател на столичен клуб: Ние сме скритото бижу на Европа

Кои са темите на деня на Мартин Михайлов, създател на едни от най-добрите Столични музикални клубове?  “Доста често се налага да се заглеждам в политическата обстановка, все пак от това зависи средата, в която съществуваме. Винаги е по-добре да имаме едни общоприети правила, които да се спазват и да има някакъв орган, който да успява да..

публикувано на 01.12.22 в 11:09

Реплика на римски кораб плава по Дунав (видео)

„Жив Дунавски Лимес“ е проект, финансиран с европейски средства, по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Той се фокусира върху свързването, съживяването, изследването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно наследство от огромно значение, с цел създаването на..

обновено на 01.12.22 в 10:55

"Изкуство за дипломация" краси столични спирки

Посолството на Република Хърватия в България се включва в тазгодишния проект „Изкуство за дипломация“ на художничката Петя Илиева. Той преобразява спирките на градския транспорт и ги превръща в изложбено пространство на културното и архитектурното наследство на държавите с дипломатическо представителство в България. Жителите на София и..

публикувано на 01.12.22 в 08:28