Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пеперуди в изложбата „Чух трептене на крила през прозореца“

4
Снимка: фондация „Културни перспективи“

Изложбата в галерия „Структура“ „Чух трептене на крила през прозореца“, част от фестивала „Културама“, събира три съвременни художнички София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова в разговори за съня, като метафора на паметта. Разговорите за проекта между трите художнички започват в ситуация на пандемия и изолация, които слагат своите отпечатъци върху изложбата.

Основната тема състоянието „Сън“ е интерпретирана през стъклото – избран неслучайно материал заради чупливостта му и асоциирането с невъзможността да запомним всичко сънувано.

Трите художнички разказват текстове и сънища с гравираните и лакирани стъкла, на които на пръв поглед не се разчита нищо. Текстовете и рисунките са там, но се виждат само, когато се загледа човек. В сянката са закодирани парчета от разказаните сънища, абзаци от съновник и откъснати от контекста им светлинни рисунки.


Чуйте повече за изложбата в звуковия файл от Ина Кънчева, чиято е поканата към трите финалистки на националната стипендия „С усилия към звездите“ в областта на визуалните изкуства, и София Грънчарова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а..

публикувано на 15.06.21 в 16:30

Common People – движенчески вербатим спектакъл

Common People e документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини. Текстовете се изричат от актьорите verbatim (от латински – „дословно“) в постоянен диалог с езика на телата им, от който се ражда хореографията. Представлението е продукция на Фондация „Човек с шапка“ и в..

публикувано на 15.06.21 в 16:05

„Стажът“ – задължителен роман за всеки, който иска да работи с медии

Издадоха дебютния роман на едно от най-новите имена в българската литература – Ради Георгиев. „Стажът“, който привлече вниманието на читателите още преди излизането си, е история за пътя към успеха, за свирепия свят на шоубизнеса и за това в какво се превръща една мечта, когато си готов да я постигнеш на всяка цена. Авторът се занимава с PR и маркетинг..

публикувано на 15.06.21 в 15:05

„Колажи 66“ в галерия „Контраст“

От днес (15 юни) до края на юни столичната галерия „Контраст“ ще представи самостоятелната изложба на Зорина Милковска, със заглавие „Колажи 66“. Събитието е част от София хартиен арт фест 2021. Авторското кредо Зорина Милковска е свързано с произведения в друго направление на визуалните изкуства, но през последните няколко години хартиеното изкуство..

публикувано на 15.06.21 в 14:25

Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

На 14 юни в Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов . Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се..

публикувано на 15.06.21 в 13:55