Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма“ кани на ирландския празник Деня на св. Патрик

Снимка: Pixabay

В навечерието на Деня на свети Патрик – 17 март предаването „Аларма“ е на ирландска вълна в чест на най-голямата световна диаспора – близо 80 000 000 ирландци живеят по цял свят, а София отбелязва официално Деня св. Патрик от 2016 г.

Нейно превъзходителство Мартина Фийни – посланикът на Република Ирландия у нас, ще разкаже как България ще отбележи най-важния ирландски празник и ще каже няколко думи на родния си ирландски език.

„На 17 март вечерта в зелено ще бъдат осветени сградата на Ирландското посолство в София, НДК, сградите на Градската библиотека, Националната опера и балет и Националната библиотека. В чест на Деня на свети Патрик в сряда ще светят в зелено и сградите на университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, часовниковата кула в Трявна, както и сградата на Общината в Русе.“

Цветан Цветанов разказва за филмите с ирландски дух, включени в програмата на 25-ото издание на София филм фест. Предстоят още 4 прожекции на британския филм: „Crock оf Gold: A few Rounds with Shane Macgowan“ („Наздраве за Шейн Макгоуън“).

Филмът на Джулиън Темпъл е продуциран от Джони Деп и показва чрез архивни кадри и анимация живота на скандалния фронтмен на легендарната ирландска пънк банда POGUES. Предстоящите прожекции на филма „Наздраве за Шейн Макгоуън“ са на 19, 20, 31 март и 2 април, а другият филм, който ви препоръчваме е ирландския документален: „За луната“, чиято прожекция е на 21 март в Г-8.

Росен Идеалов, ръководител на Cunningham Academy of Irish Dance – София, ще разкаже за любовта си към ирландските танци.

Чуйте какво представляват ирландските танци, показвани от световноизвестни танцови състави като „Lord of the dance“.

Каква е връзката между българските народни танци, испанското фламенко и ирландските танци – разказва Стефан Николов – танцьор и основател на танцово-музикалната компания „Dance Wealth“.

От Стефан Николов ще научите и подробности за предстоящия спектакъл „Всички под небето“, финансиран по програмата „Творчески инициативи“ на фонд „Култура“. В него 12 танцьори изпълняват на озвучена сцена ирландски танци, български фолклорни танци и фламенко в съпровод на жива музика. 

На 20-и март в Тетевен в национално читалище „Съгласие“ от 18 ч. можете да гледате премиерата на танцовия спектакъл „Всички под небето“, а софийската премиера е на 24-ти март от19 часа в Дома на културата „Искър“ в жк „Дружба“.

И двете представления на танцовия спектакъл „Всички под небето“ ще бъдат с по 30 % публика във връзка с епидемиологичната обстановка. И двете представления ще бъдат заснети професионално и ще бъдат достъпни за гледане със свободен достъп във ФБ и youtube.

В рубриката „Наопаки“ – среща със Сурен Исраилян – как и защо един арменец от Баку, от години живеещ в България, създаде у нас сдружението „Келтско наследство“. Сурен разказва и за предстоящата на 20 март „Келтска среща в Сакар“ в община Тополовград.

Това, че един арменец се интересува от келтите, тяхното културно наследство и е открил връзката между келтите и траките и още куп невероятни факти за келтските племена като например това, че мястото на келтската столица е било близо до Мъглиж, или че думата „каруца“ произлиза от келтската дума „карус“, е достатъчно любопитно, за да слушате предаването „Аларма“ довечера.

Естествено, в „ирландската“ „Аларма“ довечера (16 март), в минутите от 21.30 до 23 часа ще слушате и ирландска музика – добре позната и такава, каквато можете да чуете само по програма „Христо Ботев“ на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

Милан Кундера: Автор, който не оставя нищо на случайността

Наближава рожденият ден на Мѝлан Ку̀ндера , който е на 1 април. Той е чешки писател, който през 1975 година напуска родината си и се заселва във Франция. Автор е на книги, както на чешки, така и на френски език.  Най-известните сред тях включват "Шегата" (1967), "Книгата за смеха и забравата" (1979) и "Непосилната лекота на битието" (1984)...

публикувано на 28.03.24 в 10:04
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59