Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емоционална среда, реч, социално поведение

Снимка: Pixabay

Въпреки че няма сериозни социологически проучвания за връзката между речниковия запас и изобщо речевото развитие на децата и младежите и проявите на агресия, практиката на специалистите показва такава обусловеност. Самото развитие на речта пък доказано е категорично зависимо от емоционалната връзка на детето с родителите, най-вече майката. 

Докато в ранните години е нормално детето да отстоява „своята територия“ чрез жестове, движения и агресивно поведение, след определена възраст то е в състояние да изрази желанията и чувствата си чрез речта. Тогава проявите на физическа нападателност може да са израз на емоционални проблеми, липса на близост и доверие в семейството. 

В юношеството картината се усложнява от естествената склонност към отрицание и бунт на младия човек. Във всички случаи речта, пълноценното словесно и емоционално общуване от първите стъпки на детето и по-нататък със съзряващия човек са в основата на поведението, умението за общуване, емпатията и съпричастността му към другите. 

За това е разговорът с Милена Манова, психолог и позитивен психотерапевт.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градчето, където е сниман любимия сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки. При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя..

публикувано на 20.06.21 в 08:20
Портрет на Петър Велики от Пол Деларош

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания   са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя..

публикувано на 19.06.21 в 09:15

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18