Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години от смъртта на големия гръцки поет Одисеас Елитис

Снимка: hfcodessa.org

На 18 март през 1996 г. умира големият гръцки поет Одисеас Елитис. Той е поет, преводач и критик. Получава Нобеловата награда за литература през 1979 г.

Поетът Божидар Божилов, който лично го е познавал, говори за неговия характер и биография.

“Това е един много скромен човек, който нищо не направи за себе си. Написа стихотворенията и с това остана. Хората имат начин да оценяват кое е истина и кое – не. Неслучайно той след Кавафис и Сеферис единствен взе Нобеловата награда за поезия.“

Одисеас ЕлитисЕлитис е роден на остров Крит в Ираклио, неговата фамилия не е Елитис, тя е гръцка фамилия – Александелис. Неслучайно той се прекръщава на Елитис, което идва от елит – елитарност, изключителност, става известен с този псдевдоним.

Второто голямо нещо, което е написал, това е „Достойно ест“. Тази поема, написана като църковна литургия за Дева Мария, византийска форма, в която основната тема е търсенето на новата истина.

Елитис е много близък до нас. Цялата негова образност е дълбоко наситена с гръцко, със смокини, с маслини."

В средата на живота си Елитис заминава за Франция и оттук е влизането на този сюреализъм в творчеството, подобен на този на Пол Елюар и Рьоне Шар. Много голямо влияние върху него оказва Бертолт Брехт.

През 1923 г. пътува в Италия, Швейцария, Германия и Югославия. Учи право в Юридическия факултет на Атинския университет (1930-1935), но не се дипломира.

Дебютира със стихове през ноември 1935 г. в атинското списание „Неа граммата“ (Нова литература) с подкрепата на Георгиос Сеферис. Още първите си произведения подписва с псевдонима Елитис. Псевдонима си съставя от началните букви на гръцките думи, означаващи: Гърция, Упование, Свобода, Красота.

Участва като младши лейтенант от пехотата в Гръко-италианската война (1940-1941). След освобождението на Гърция от фашистка окупация, пише статии и обзори на литературни теми във вестник „Катемерини“. Програмен директор на Гръцкото национално радио (1945-1946).

Става член на Асоциацията на гръцките арткритици (AICA-Hellas).

Одисеас ЕлитисПрез 1946-1949 г. в Гърция се води гражданската война и Елитис заминава за Париж, където в продължение на четири години учи филологически науки в Сорбоната. В периода 1948-1952 и 1969-1972 г. живее във Франция, запознава се с Бретон, Реверди, Елюар, Цара, Пикасо, Джакомети, Унгарети, Шагал, Матис, Де Кирико. Докато живее във Франция, пътува в Швейцария, Англия, Италия и Испания.

След края на гражданската война се връща в Гърция (1953). За втори път е програмен директор на Гръцкото национално радио (1953-1954). Посещава САЩ (1961), СССР (1962), Италия (1962), България (1965).

През 1965-1968 г. работи в Административния съвет на Гръцкия национален театър.

По време на военната диктатура, дошла на власт през април 1967 г., Елитис заминава в доброволна емиграция във Франция, където написва книгите „Самодържецът Слънце“ (1971) и „Дървото от светлина и четиринайдесетата красавица“ (1971).

Остава ерген през целия си живот.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15