Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студийни записи от Първо студио на БНР

Снимка: Кирчо Стоичков

В предаването звучат студийни записи, продуцирани в Първо студио на Българското национално радио.
Изборът е – шедьоври от Йохан Себастиан Бах, Йоханес Брамс, Паул Хиндемит, Дьорд Лигети, Васил Казанджиев, Дмитрий Шостакович.

Сред изпълнителите са – Цветомир Лазаров (контрабас) и Евгени Желязков (пиано), бароковият дует – Марио Хосен (цигулка) / Пиеро Барбарески (чембало), пианистката Цветана Иванова, Христо Танев (виолончело) и Елена Дикова (пиано), кларинетистът Росен Идеалов в партньорство с пианистката Надежда Цанова, както и младите таланти тромпетистът Георги Грозев и Мария-Десислава Стойчева (пиано), които направиха първите си съвместни записи за БНР.

В предаването „Метроном“ на 18 март от 19.30 часа можете да слушате:

• Йохан Себастиан Бах – Соната за цигулка и чембало №5 BWV 1018
Марио Хосен – цигулка / Пиеро Барбарески – чембало

• Йоханес Брамс – Соната за кларинет и пиано опус 120 №1
Росен Идеалов – кларинет / Надежда Цанова – пиано

• Паул Хиндемит – Соната за тромпет и пиано
Георги Грозев – тромпет / Мария-Десислава Стойчева – пиано

• Васил Казанджиев  Соната за контрабас и пиано
Цветомир Лазаров – контрабас / Евгени Желязков – пиано

• Дьорд Лигети – „Фанфари“, „Дъга“
Цветана Иванова – пиано

• Дмитрий Шостакович – Соната за виола и пиано, опус 147
(аранжимент за виолончело и пиано)
Христо Танев – виолончело / Елена Дикова – пиано


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чехски интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряховона 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55
Здравко Лазаров

Директно от зала „България“: Радиосимфониците възпяват морето с музика от Менделсон, Елгар, Блох и Бридж

Ако това лято не сте се наситили на морето и копнеете за още един досег с него, можете да го сторите с помощта на музиката! В петък вечер (22 октомври) Радиосимфониците ви предлагат специален поглед към морската шир, осъществен с помощта на композитори от 19-и и 20-и век. Ще прозвучат увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс..

публикувано на 22.10.21 в 09:05
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25