Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За паметта и връзката ѝ с емоциите

Световен ден на мозъка

Снимка: архив

Човешката памет – къде в мозъка се формира и как учените са разбрали това? Как емоциите влияят върху нея? 

В Световния ден на мозъка младият учен и комуникатор на науката Богомил Пешев разказва повече в "Нашият ден".

"Болногледач в психиатрия“ – може би звучи като завръзка в сюжета на касов американски филм, но става въпрос за Александровска болница в София и за младия биолог Богомил Пешев. Той иска да продължи да се развива в областта на невробиологията, за да открие как точно се появяват в мозъка ни тежките и засега нелечими психиатрични състояния и как бихме могли да им повлияем. 

За момента Богомил е въоръжен не с микроскоп или някаква модерна апаратура за изследване на мозъка, а най-вече с много ентусиазъм, с желанието да облекчи пациентите от отделението в тяхното ежедневие и със знанието, че зад човешкото страдание стоят сложни процеси в черепната ни кутия.  

Процесите в мозъка наистина трябва да са много сложни, щом една наука не стига, за да ги разгадае – с това се занимават невронауките, обединяващи невролози, психиатри, биолози, психолози, химици, компютърни инженери – няма друг орган в човешкото тяло, който да изисква вниманието на толкова различни специалисти и за който, въпреки напредъка на науката, да знаем толкова малко.  

Все пак, знанието ни в последните години нарасна значително благодарение най-вече на прогреса в изследователските методи. А Богомил има специален интерес към паметта и връзката ѝ с емоциите. 

Къде точно в мозъка се формира паметта и как науката е стигнала да този извод – така започва разговорът с Богомил Пешев.

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Бехар: Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции

За 11-и път ще бъдат връчени наградите „За жените в науката“ – един от най-престижните научни конкурси у нас.  Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро . Парите ще подпомогнат изследователската им работа у нас. Най-голям брой научни кандидатури традиционно са получени от сферата на биологията. „За жените в науката“ е..

публикувано на 02.12.21 в 12:06

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. "Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот". "Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от..

публикувано на 02.12.21 в 07:50

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17
Подкасти от БНР