Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виржиния Атанасова – неуморният откривател на нови хоризонти в претворяване на традициите

Снимка: YouTube

Очарованието от многоликото диригентско изкуство и магията на вокално-инструменталната музика са част от духовния и творчески свят на педагога, изследователя и поета проф. Виржиния Атанасова, която ще бъде представена в две поредни издания на предаването „Български изпълнители“.

Родена в София, Виржиния Атанасова завършва с отличие Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, където има щастието да работи с двама от най-изтъкнатите български диригенти – професорите Димитър Русков и Васил Арнаудов. Специализира оркестрово дирижиране на летните курсове във Ваймар при Игор Маркевич и Юлиус Калмар и хорово дирижиране във Виена при Феликс де Нобел и Гюнтер Тойринг. Носител е на специалната награда на Майсторските курсове през 1977 - 1978 г. и участва в първия Световен хоров симпозиум през 1987 г. във Виена. Тя е и първият български диригент, който изнася цикъл от лекции върху българската хорова музика в Музикалната академия на Гьотеборг (Швеция) през 1984 година. През същия период чете лекции за особеностите на старинната музика и в университета в Куимбра (Португалия).

Интересът ѝ към творчеството на така наречените днес „стари майстори“ слага отпечатък върху работата ѝ до днес. Вече близо три десетилетия тя е неизменен ръководител на камерния вокално-инструментален ансамбъл Tutti Soli, в репертоара на който приоритетно присъстват образци от Ренесанса и Барока. С него проф. Атанасова концертира активно; има записи за БНР, Radio Eskilstuna (Швеция), Radio Köln и Schwäbisch Gmünd (Германия). Ансамбъл Tutti Soli участва и в редица оперни постановки от ренесансовия и бароковия репертоар. Виржиния Атанасова е носител на престижното отличие на СМТД „Златна лира“ за 2004 година.

В областта на музикалната теория проф. Атанасова защитава две докторски дисертации върху музиката на Ренесанса и ранния Барок и изпълнителските практики, свързани с нея. През 1983 и 1996 г. извършва изследователска и лекторска дейност в Университета в Медисън, Уисконсин (САЩ) като стипендиант на фондация Фулбрайт, а между 2005 и 2014 г. изнася лекции в Universite de Paris, Northwestern University – Чикаго, Университета Йейл – Кънектикът и Leopold-Mozart Zentrum – Аугсбург, където изнася и лекции върху българската хорово-диригентска школа. Между 1996 и 2006 г. преподава в Американския колеж в Солун, а от 2004 до 2006 и в City College (филиал на Sheffield University) в Солун.

Автор е на две монографии: „Хорови традиции и стилове на изпълнение през XVII век“ (включена в архива на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон) и „Мост към миналото“. Името на Виржиния Атанасова намира място в енциклопедиите: „International Leader in Achievement“ (трето издание), 1997 г., Кеймбридж; „Кой кой е в българската култура“, 1998 г., Варна; „2000 Outstanding Musicians of the 20th Century“, 2000 г., IBC и „Top 100 Musicians of 2005“, 2005 г., IBC, Кеймбридж. Тя преподава хорово дирижиране и стилознание в НМА „Панчо Владигеров“.

В спектъра на художественото ѝ творчество влизат и четири авторски стихосбирки, като към две от тях са приложени видеозаписи с музика под нейно диригентство.

„Съществува връзка между миналото и новото, която минава като една червена нишка през историята на музикалната култура. Смятам, че музиката на XVI и XVII век зарежда, от нея човек акумулира енергия, тя дава онзи импулс, който по-късно служи за едно бъдещо развитие. Тя е много витална и ме захранва с вътрешна сила, която ми помага в моята дейност… Тя е носител на много хоризонти за изследване и днес, стига човек да има интерес“ – споделя Виржиния Атанасова.

В „Български изпълнители“, посветени на изкуството ѝ (26 март и 2 април от 23 часа до полунощ) ще звучат творби от Алесандро Гранди, Джовани Кривели, Игнацио Донати, Клаудио Монтеверди, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Андре Гретри, Йоханес Брамс, Любомир Пипков, Красимир Кюркчийски и Атанас Атанасов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР