Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Левиатан в океана на политиката и митологията

Убиването на Левиатан, Гравюра от Густав Доре, 1865 г.

Последното си издание предаването "Гласът на времето" посвети на дума - не нарицателно, а собствено име. Разговорът в студиото беше за Левиатан – митичното чудовище, което Бог показва на Йов и за това разказва Вехтият завет.

Но "Левиатан" е и най-важната книга и на Томас Хобс, в която този ренесансов мислител разсъждава за държавното устройство, за човека и формите на обществена организация. Човек за човека е вълк, смята той. Хаос и война на всички срещу всички заплашват хората, ако не делегират част от свободите си на суверена, постулира Хобс.

Левиатан е привлекателен образ за интерпретации в изобразителното изкуство, киното, музиката – да си спомним филма на Андрей Звягинцев със същото име, донесъл много награди на създателя си.

Та що е Левиатан – призрак на насилието от тъмното минало, митична емблема на човешката двойнственост, или метафора за държавната власт?

Дискусия по темата с философа професор Стилиян Йотов от СУ. Той разказва интересни и непознати неща за Хобс. 

Д-р Митко Новков и д-р Петър Айолов се спират върху филма на Звягинцев и връзката му със съвременна Русия, но и се гмуркат в библейското – дали Левиатан не е пример за Божието могъщество и за непознаваемостта на замисъла от обикновения човек? 

Културният антрополог Ивайло Цветков - Нойзи разсъждава за митологичните превъплъщения на чудовището Левиатан, както и за съвременните му проекции.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янев

Незрящият писател Иван Янев ще представи премиерно вторият си роман – „Симаргал“

„Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със светлината, за да търси справедливостта и да се отправи на нови приключения с любовта.“ Това е в основата на сюжета на новия роман на незрящия писател Иван Янев, в който героят Ян се сблъсква с нови актуални и злободневни теми, но продължава своя път от първия роман, който издава Иван –..

публикувано на 11.05.21 в 18:10

Изложба „1050 градуса по Целзий“

Галерия „Сан Стефано“ във втората си зала, наречена „Бетона“, представя новата си изложба с един по-различен профил – колекция от творби на 19 съвременни млади автори от ателиетата по керамика на Нов български университет. Изложбата има заглавие „1050 градуса по Целзий“, и напълно оправдано, защото това са градусите, при които се случва..

обновено на 11.05.21 в 17:25

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии.   Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за..

публикувано на 11.05.21 в 08:39

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити..

публикувано на 10.05.21 в 16:19

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година.  Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно..

публикувано на 10.05.21 в 16:15