Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъде ли опазена Източната могила до с. Караново

Колесница и гробница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр. – археологически комплекс „Източна могила“, село Караново
Снимка: БГНЕС

Историята на Източната могила край новозагорското село Караново – един уникален археологически паметник е дълга, за съжаление, и много от вас я знаят, защото в предаванията за култура по програма „Христо Ботев“ се е говорило за нея нееднократно. А причината е – нестопонисването ѝ от страна на общината и държавата, заради което вече години наред този паметник е в плачевно състояние и не само той разбира се по нашите територии.

Изненадващо през януари Община Нова Загора спира охранителната система СОТ на могилата, а покритието ѝ се руши от 2015 година. От няколко години обектът е затворен и за посещения именно заради временно изграденото покритие, което се руши и е опасно. До днес, въпреки засиления обществен интерес и усилията на гражданската инициатива „За спасяването на обект Източна могила“, създадено от археолозите, които я откриват, нищо не се предприемаше за нейното опазване. През последния месец се установи и, че в близост до могилата има иманярски набези, което засили притеснението на археолозите.

Засега се знае, че ще започне реконструкция на покритието на Източната могила край новозагорското село Караново. Причината за спешните дейности е засиленият обществен интерес, след като археолози алармираха за иманярските изкопи в близост до обекта.

Д-р Веселин Игнатов, археолог в РИМ-Сливен, който е ръководил екипа, извършил откритието на обекта през 2008 г., разказва, че иманяри са извадили две антични колесници, на около 50 метра източно от могилата. Според кмета на село Караново при огледа от полицията е констатирано, че са счупени панели от конструкцията около могилата, но нищо не е било взето, не се е потвърдила информацията, че е било копано в основата на обекта. Според нея изкопите не са дело на местни хора, но набезите на иманяри не са прецедент. Последният подобен случай е през миналата есен в друга нива, където също е било разкопано.

Т.нар. Карановска могила бе открита през 2008 г., след иманярски покушения. Открити бяха антична колесница и гроб с ритуална площадка.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31