Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По вина на Бегбеде

Жаклин Даскалова
Снимка: lovetheater.bg

Фредерик Бегбеде казва, че любовта трае три години. С времето опитът ѝ доказва, че има нещо вярно в истината. Това я ядосва дотолкова, че запява за липсата на поне още една година. Така, след дебютната си песен „Мърфи“ по стихове на Валери Петров, младата актриса Жаклин Даскалова се обръща към литературата и за второто си парче. Този път в музиката ѝ откриваме закачлива препратка именно към френския писател. Песента носи и неговото име – „Бегбеде“.

Любовта е генератор за творчество, стимул за развитие и най-голямото вдъхновение за Жаклин. Тя се бунтува срещу комерсиалното звучене в музиката. За нея изкуството трябва да има точно такава събуждаща функция.

„Това е наша отговорност като артисти – да задаваме въпроси, да провокираме теми за размисъл и за жалост да разкриваме най-интимните ни проблеми, най-личните ни размисли, за да покажем на публиката, че наистина има какво да слуша“, споделя тя.

Жаклин се обляга на литературата, защото иска да даде нов живот на творчеството на българските автори. Това прави и Теодор Кисьов с аранжиментите на „Мърфи“ и „Бегбеде“ – „използва отминала музика и ѝ предава нов привкус“.

Адаптацията в живота и в любовта е нещото, на което Жаклин Даскалова продължава да се учи. Иначе е завършила класически балет и изящни изкуства в Националното училище по изкуства във Варна. Занимава се също така с художествена гимнастика, класическо и поп пеене. Учи и в НАТФИЗ при професорите Боньо Лунгов и Ивайло Христов. Участва в представлението на проф. Христов „Суматоха“, което е номинирано за „Златен кукерикон“ в категорията „Млада надежда“. В него играе бързата кафява лисица. Съвсем скоро пък ще играе и на сцената на Народния театър в постановката „Нова земя“ с режисьор Бина Харалампиева.

„Мисля, че ще стане представление, което ще изкара хората на улицата, ще ги възбуди. Надявам се, че ще ни върне към българското, към едни основни теми, които би трябвало да ни вълнуват“, казва Жаклин за спектакъла „Нова земя“, в който бунтът също не липсва.

За живота като една постоянна адаптация и за любовта като негова основа – чуйте от Жаклин Даскалова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10