Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красота

„Раждането на Венера“ (1485), Сандро Ботичели

Какво е красотата? Това абстрактно, променливо понятие, чиито дефиниции варират от човек до човек, от общество до общество и от епоха до епоха.

Един от големите въпроси несъмнено е кой определя какво намираме за красиво? Заедно с гостите в студиото д-р Силвия Петрова, преподавател по култура и медии в Югозападния университет и по масова култура в магистърската програма "Изкуства и съвременност" на СУ, и Владимир Новков, социален и личностен психолог и трансформационен треньор към ISSA (Международната асоциация за спортни науки) водещият Емануил А. Видински търси отговор на този въпрос. 

А също така: поле за безкрайно подобрение ли е човешкото тяло и по какъв начин социалните мрежи и мобилните приложения изкривяват нашата самопреценка, а от друга страна, добавят нова реалност към себеусещането ни.

По телефона се включва и доц. Тодор Тодоров, преподавател по философия на средновековието и ренесанса в СУ, който разказва какво определя понятието за красивото преди възникването на естетиката като наука, какво променя именно науката естетика и как и дали понятието за красота е редуцирано в наши дни до елементарни външни белези, лишени от нещо повече от просто таблоидна демонстрация.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум? Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край.  Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия,..

публикувано на 03.08.21 в 14:50

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15