Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва ли да се страхуваме от роботите

Боряна Телбис: Роботът не може да замести човека в творческата част, креативността и раждането на идеите

Снимка: архив

Какви са предизвикателствата, които ни чакат при една свръхавтоматизирана икономика? Повечето хора си представят, че роботите могат да заменят нискоквалифицираната работна ръка, но могат ли роботите да заменят човека в творческа професия? Могат ли например да водят предаване, или да решат кои гости да поканят?

Дори ако роботите заемат нашите работни места, ще се появят нови професии, които разчитат на човешките умения като вземането на решения. Другият вариант е роботите да правят всичко, а хората да получават жизнен минимум, с който да си плащат сметките и да могат да си позволят някой от продуктите, които са произведени от същите тези роботи. Все пак роботите са създадени в помощ на човека.

На 6 април от 15.00 часа започват онлайн дебатите на тема „Трябва ли да се страхуваме от роботите?“ Автоматизацията на процеси е във фокуса на първото издание от поредицата "Точка на кипене – дебатите на "Мениджър". Какви още са предизвикателствата на свръхавтоматизираната икономика? 

Боряна Телбис

Боряна Телбис от списание „Мениджър” обяснява в "Нашият ден":

"Говорим все пак не за хуманоидни роботи, а за някакъв вид софтуер с изкуствен интелект, който може да бъде обучен на много неща. Но това, в което роботът не може да замести човека, е творческата част, креативността и раждането на идеите. Самите ние, като хора с естествен интелект, не знаем, че още не е проследено и изследвано съвсем подробно как точно се ражда една добра идея."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понятията еманципация и феминизъм в Църквата

Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в..

публикувано на 16.05.21 в 09:10
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12