Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчване на „Златен кукерикон“ и премиера на “Сатирично кабаре“ в Сатиричния театър

| обновено на 07.04.21 в 08:17
Снимка: natfiz.bg

Сатиричният театър “Алеко Константинов“ кани на 7 април от 19.30 часа на премиерното представление на “Сатирично кабаре“ (Място за похвали и оплаквания) и на раздаването на наградите „Златен кукерикон“ за 2021 г. за постижение в хумора и сатирата в българския театър.

За двете събитията разказва в “Артефир“ драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова.

“Зрителите, които изберат да прекарат два часа със “Сатирично кабаре“, ще имат възможност да се усмихнат над живота ни и над недъзите ни, над несъвършенствата ни, но с уважение към човека, към неговата индивидуалност. Едно естетско представление с прекрасен декор и костюми на Свила Величкова. С прекрасната музика на Мартин Каров. Под режисьорската палка на Калин Сърменов и Николай Младенов. Участва почти цялата трупа на Сатиричния театър. На сцената ще видим много нови, млади лица. Попълнението на Сатиричния театър, които показват, че могат да пеят, да танцуват, да говорят, да рецитират, да забавляват, без това да е на всяка цена, а с онзи фин и елегантен хумор, което прави изкуството на сатирата много вдъхновяващо.

На 7 април преди 64 години е било първото представление в Сатиричния театър и тази година на тази дата е премиерата на “Сатирично кабаре“, един проект, който миналата година трябваше да има своята премиера, но затварянето поради пандемията доведе до отлагането с 12 месеца.“

„Златен кукерикон“ 2021

“Веднага след премиерата на “Сатиричното кабаре“ е и церемонията по връчване на наградите „Златен кукерикон“. Това са награди, които Сатиричният театър дава на колегите си от цялата страна за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. Като самият Сатиричен театър не участва в състезанието за приз. Има награда за млада надежда, за мъжка и за женска роля, за режисура, за спектакъл и награда на името на Георги Калоянчев, която тази година се присъжда на проф. Пламен Марков, дългогодишен директор на Сатиричния театър. Човек, допринесъл много не само за развитието на комедията и сатирата по театралните сцени, но и възпитавайки млади творци в театралната академия, всъщност допринася за това да има блясък в света на хумора, сатирата и забавата.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Номинациите:

1. Млада надежда

Александър Валериев за моноспектакъла „Писмо до съветско другарче“, по пиесата „Хористи” от Николай Гундеров и Димитър Събов, реж. Николай Гундеров, свободен проект (играе се в НТ „Ив. Вазов“)

Ана Батева за режисурата на „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, продукция на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Актьорски клас на проф. д-р Ивайло Христов за участието в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Ивайло Христов, Театър НАТФИЗ

2.  Женска роля

Анна Петрова за ролята ѝ в постановката „Лъжата“ от Иван Митев по Михаил Леонтиев, реж. Гълъб Бочуков, Театрално-музикален център – Кърджали

Димитрина Тенева за ролята ѝ в „Животът е вкусен“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Борислав Чакринов, ДТ „А. Будевска“ – Бургас

Петя Венелинова за ролята ѝ в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

3. Мъжка роля

Косьо Станев за ролята му в „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

Любомир Фърков за ролята му в „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

Мариан Бачев за ролята му в „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис, либрето Крис Къртис и Томас Мийхан, режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, Държавна опера – Варна

4. Режисура

Атанас Атанасов за постановката „Любовникът от Zanzibar“ от Ели Саги, ДТ „Ст. Бъчваров“ – Варна

Боян Иванов за постановката „Ако Фройд беше индиец“ от Боян Иванов, КТ – Варна

Николай Урумов за постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков,  ДТ „С. Огнянов“ – Русе

5. Постановка

„Ако Фройд беше индиец“, авторски спектакъл на Боян Иванов, КТ – Варна

„Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

„Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев за проф. Пламен Марков.

Снимката на проф. Пламен Марков е от връчването на наградите „НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ“ 2020 на 8.02.2021


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22