Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връчване на „Златен кукерикон“ и премиера на “Сатирично кабаре“ в Сатиричния театър

| обновено на 07.04.21 в 08:17
Снимка: natfiz.bg

Сатиричният театър “Алеко Константинов“ кани на 7 април от 19.30 часа на премиерното представление на “Сатирично кабаре“ (Място за похвали и оплаквания) и на раздаването на наградите „Златен кукерикон“ за 2021 г. за постижение в хумора и сатирата в българския театър.

За двете събитията разказва в “Артефир“ драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова.

“Зрителите, които изберат да прекарат два часа със “Сатирично кабаре“, ще имат възможност да се усмихнат над живота ни и над недъзите ни, над несъвършенствата ни, но с уважение към човека, към неговата индивидуалност. Едно естетско представление с прекрасен декор и костюми на Свила Величкова. С прекрасната музика на Мартин Каров. Под режисьорската палка на Калин Сърменов и Николай Младенов. Участва почти цялата трупа на Сатиричния театър. На сцената ще видим много нови, млади лица. Попълнението на Сатиричния театър, които показват, че могат да пеят, да танцуват, да говорят, да рецитират, да забавляват, без това да е на всяка цена, а с онзи фин и елегантен хумор, което прави изкуството на сатирата много вдъхновяващо.

На 7 април преди 64 години е било първото представление в Сатиричния театър и тази година на тази дата е премиерата на “Сатирично кабаре“, един проект, който миналата година трябваше да има своята премиера, но затварянето поради пандемията доведе до отлагането с 12 месеца.“

„Златен кукерикон“ 2021

“Веднага след премиерата на “Сатиричното кабаре“ е и церемонията по връчване на наградите „Златен кукерикон“. Това са награди, които Сатиричният театър дава на колегите си от цялата страна за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. Като самият Сатиричен театър не участва в състезанието за приз. Има награда за млада надежда, за мъжка и за женска роля, за режисура, за спектакъл и награда на името на Георги Калоянчев, която тази година се присъжда на проф. Пламен Марков, дългогодишен директор на Сатиричния театър. Човек, допринесъл много не само за развитието на комедията и сатирата по театралните сцени, но и възпитавайки млади творци в театралната академия, всъщност допринася за това да има блясък в света на хумора, сатирата и забавата.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Номинациите:

1. Млада надежда

Александър Валериев за моноспектакъла „Писмо до съветско другарче“, по пиесата „Хористи” от Николай Гундеров и Димитър Събов, реж. Николай Гундеров, свободен проект (играе се в НТ „Ив. Вазов“)

Ана Батева за режисурата на „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, продукция на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Актьорски клас на проф. д-р Ивайло Христов за участието в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Ивайло Христов, Театър НАТФИЗ

2.  Женска роля

Анна Петрова за ролята ѝ в постановката „Лъжата“ от Иван Митев по Михаил Леонтиев, реж. Гълъб Бочуков, Театрално-музикален център – Кърджали

Димитрина Тенева за ролята ѝ в „Животът е вкусен“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Борислав Чакринов, ДТ „А. Будевска“ – Бургас

Петя Венелинова за ролята ѝ в постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

3. Мъжка роля

Косьо Станев за ролята му в „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

Любомир Фърков за ролята му в „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

Мариан Бачев за ролята му в „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис, либрето Крис Къртис и Томас Мийхан, режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, Държавна опера – Варна

4. Режисура

Атанас Атанасов за постановката „Любовникът от Zanzibar“ от Ели Саги, ДТ „Ст. Бъчваров“ – Варна

Боян Иванов за постановката „Ако Фройд беше индиец“ от Боян Иванов, КТ – Варна

Николай Урумов за постановката „Суматоха“ от Йордан Радичков,  ДТ „С. Огнянов“ – Русе

5. Постановка

„Ако Фройд беше индиец“, авторски спектакъл на Боян Иванов, КТ – Варна

„Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев, реж. Денислав Янев, ДТ – Търговище

„Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Николай Урумов, ДТ „С. Огнянов“ – Русе

Награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев за проф. Пламен Марков.

Снимката на проф. Пламен Марков е от връчването на наградите „НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ“ 2020 на 8.02.2021
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20