Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Василена Серафимова и Тома Енко представят новия си диск

Едно необичайно дуо изпълнява неземната музика на Бах, преобърната през хилядите огледала и съвременните отражения в тях. Дискът „Бах – огледало“ е издаден от Сони Класикъл. 

Сред транскрипциите, които може да слушате на 7 април от 17 часа, са някои много известни пиеси като Кантата „Сърце и уста, и дело, и живот“, написана от Йохан Себастиан Бах през 1723 г. по време на първата му година като кантор в Томас кирхе в Лайпциг, Алегро асаи от соната за цигулка в ла мажор, Шакона от втората партита за соло цигулка, Ария от третата оркестрова сюита, Ария за сопран от Кантата „Schafe können sicher weiden“, Виваче от соната за орган №3 в ре минор и др.

Чуйте какво каза Василена Серафимова.


Ето и няколко отзива в пресата за диска.
„Зашеметяваща деконструкция на творчеството на бароковия композитор“

„Пълни с лични влияния, които понякога смело маскират оригиналната творба, тези тринадесет нови парчета вече могат да се видят на видео“

„Вдъхновен от органовата соната №4 новото заглавие на тандема..., открива в полиритмията повлияна от маримбата свеж изпълнен с емоция тон, състезание преливащо с отражения и ехо, което свързва в едно цяло палките на Василена и клавишите на Тома. Разкошен.“

„Дори и днес музиката на Йохан Себастиан Бах продължава да отеква и вдъхновява нови поколения артисти. Далеч отвъд бароковата, религиозна епоха, видяла я да се ражда, далеч от клавесина, хоровете или органа, за които е написана, тя позволява да бъде преоткрита. „Бах огледало“, вторият албум на Василена Серафимова и Тома Енко, дава блестящо ново доказателство“.

„От един мотив, една хармония, едно настроение Томас Енко и Василена Серафимова рисуват нови творения, където топлия и кръгъл звук на маримбата танцува с кристалния на пианото. За тези многостранни музиканти, запалени по перкусии и синкопи, музиката на Йохан Себастиан Бах е не само контрапункти и архитектура, тя е ритмичен дъх: „Бах Огледало“, от началото до края, се носи от весели, виртуозни и ободряващи темпа. И двамата музиканти се забавляват като деца, скачайки в локвите, заради удоволствието да гледат как облаците и небето се променят в отраженията. И когато всичко спира, почти изненадващо, застиваме, леко замаяни на ръба на една бездна, далеч, далеч от обикновената почит“.Прочутата перкусионистка Василена Серафимова е родена в Плевен през 1985 г., а Тома Енко – във Франция три години по-късно. И двамата израстват, съпроводени от музика, с родители перкусионист и аранжор при Василена и класически музиканти при Тома. Експериментират с всякакви стилове музика – изискана и популярна, авторска и импровизирана, и двамата учат цигулка, след което откриват призванията си в други инструменти – Василена в маримбата, Тома в пианото. Василена тръгва на път, за да усъвършенства техниката си и печели редица награди от най-престижните европейски конкурси в Мюнхен и Щутгарт, след което се мести във Франция. Тома пък израства, слушайки най-великите джаз музиканти и свиквайки от ранна възраст с пушека и интензитета на клубовете. На 16 години издава първия си албум, след което стартира международна кариера.

Като две деца на музиката, двама пътуващи млади гения, които са и изпълнители, и композитори, Василена и Тома се срещат през 2009 г. на сцената. Оттогава са изпълнявали заедно в целия свят, често представяйки нови творби. През 2016 г. издават и първия си албум като дует – „Funambules“, а година по-късно печелят второ място на международния конкурс Osaka International Chamber Music Competition в Япония.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20