Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на френския филм – културен мост между България и Франция

Основен фокус – големият френски актьор Мишел Пиколи

Фестивалът на френския филм ще завладее киноманите от 9 до 22 април, като част от програмата на "Киномания". Това е фестивал, който българската публика следи с интерес. Тази година Френският институт се обединява с "Киномания", със София филм фест и Master Of Art – в името на публиката и в търсене на нестандартни решения в тази сложна епидемична обстановка. 

По-различно ли ще е това издание, разказва в "Артефир" Мария Конакчиева от Френския институт:

"В този труден невесел период ние ще се помъчим да сложим точно тази нотка на душевността. Радвам се, че можем да представим нещо различно – филми – и то европейски. Българският зрител е достатъчно запознат с американското кино, този фестивал е случай да бъде запознат и с европейското. Започва с един политически трилър – „Вила Каприз“. В тази трудна обстановка успяхме да поканим режисьора Бернар Стора и композитора (сина му) Венсан Стора. За мен е много важно, че Франция винаги ще обръща внимание на България и ние на нея, защото сме заедно в една лодка в тези трудни бурни времена. Културата е тази, която ще ни изведе на правилния бряг."

Кинокритикът Владислав Апостолов за специалната програма, посветена на големия френски актьор Мишел Пиколи и селектираните филми на фестивала, част от Киномания 2021:

"Това събитие наистина е културен мост между България и Франция. То предлага храна за духа, храна за размисъл. А какво по-богато угощение за духа, за културния апетит от ретроспекцията с класики на Мишел Пиколи – тази титанична фигура, това олицетворение на могъществото на европейското кино и на френската култура

В специалната селекция под името „Удивителният Мишел Пиколи“ на Фестивала на френския филм са включени 6 заглавия с Мишел Пиколи – някои от тях са най-големите класики и нямат нужда от реклама: „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ фестивалът включва и „Темрок“, един изключителен филм, разкриващ силата на киното за протест."

Всички филми от френската програма са с прожекции в кината „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Euro Cinema, Кино G-8, както и във Френския институт

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – НДК, ЕПА/БГНЕС

Старт на селекцията дава „Вила Каприз“, първо в кино „Люмиер“ на 9 април от 19.00 часа. Филмът се фокусира върху прочут адвокат, чийто могъщ клиент е обвинен в незаконно придобиване на Вила Каприз – огромно имение на Френската ривиера. От съюзници двамата мъже се превръщат във врагове. Режисьор на продукцията е Бернар Стора, а в ролите: Нилс Ареструп, Патрик Брюел, Мишел Буке, Ирен Жакоб и Пол Ами.

10 април, 17.00 часа, в кино „Люмиер“ – отличеният с цели шест награди „Сезар“ „Сбогом, глупаци“ на режисьора Албер Дюпонтел. Историята се фокусира върху 43-годишна фризьорка, която се опитва да намери детето, което е била принудена да изостави, когато е била на 15. Двама ексцентрични мъже ѝ помагат в това странно и забавно издирване. Филмът е с участието на Виржини Ефира, Албер Дюпонтел , Никола Мари и Мишел Вийермоз.

Във вълнуващия свят на „Парфюмите“ ни потапя режисьорът и сценарист Грегори Манье. Трогателната комедия е съсредоточена върху двамата главни герои – Ан, знаменитост в света на парфюмите, но егоцентрична и непоносима за околните и новият й шофьор Гийом – единственият човек, който се осмелява да й се опълчи. В „Парфюмите“ участват Еманюел Девос (като Ан Уолбърг), Грегори Монтел ( катоГийом Фавр), както и Сержи Лопес и Гюстав Керверн. Филмът може да се види в кино „Люмиер“ на 18 април от 19.00 часа.

„Неочакван тримуф“ – един от фестивалните хитове в тазгодишната Киномания, носител на Европейската филмова награда за най-добра комедия. Любопитната история е с режисьор Еманюел Куркол. Група затворници, предвождани от даровит, но често безработен актьор играят „В очакване на Годо“ по Самюъл Бекет. Театралното ателие в затвора прераства в турне, което обещава да се превърне в неочакван триумф. Филмът гледаме в „Люмиер“ на 17 април от 19.00 часа, а в ролите се превъплъщават: Кад Мерад, Давид Аяла, Ламин Сисохо, Софиан Хамес, Пиер Лотен, Александър Медведев, Марина Хандс, Лоран Стокер.

„Дьо Гол“ е посветен на прочутия френски генерал и може да бъде видян в кино „Люмиер“ на 21 април от 19.00 часа. Режисьор на продукцията е Габриел льо Бомен, а в роли гледаме Ламбер Уилсън(като Шарл дьо Гол), Изабел Каре, Оливие Гурме, Лоран Стокер, Тим Хъдсън (като Уинстън Чърчил), Филип Лауденбах и др. С настъпването на немската армия Франция е изправена пред катастрофална военна ситуация. Шарл дьо Гол, току-що повишен в генерал, се присъединява към правителството в Париж, докато съпругата му Ивон и трите им деца остават в провинцията. Невероятната им съдба ще промени не самофренскат аистория, но и развитието на Втората световна война.

Като основен фокус на Фестивала на френския филм тази година ще бъдат показани шест филма с участието на големия актьор Мишел Пиколи, който почина през 2020 г.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френски институт в България.

Пълната програма с точните дати и часове е на www.kinomania.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44