Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8 април Международен ден на ромите

Вилма Карталска: Не всички роми могат да бъдат сложени под общ знаменател

Филмът "Моят цигански път", посветен на ромската общност, вече има 17 награди

| обновено на 08.04.21 в 09:27
Наталия Цекова в моноспектакъла “Цигански колела”
Снимка: Валери Леков

8 април е Международен ден на ромите. На тази дата преди 50 години в Лондон се провежда Първият световен ромски конгрес и е поставено началото на световното движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Поради епидемичната обстановка у нас тази година няма да има чествания.

Какви са ромите през обектива на камерата и призмата на киноизкуството? Познатите и популярни класики като "Таборът отива към небето", "Циганско време", "Черна котка, бял котарак", "Срещал съм и щастливи цигани"... В тях ромите страдат, мечтаят, обичат. Живеят живота си, какъвто го виждаме ние, през очите на страничен наблюдател. Не така стоят нещата, когато става дума за документално кино. 

За най-новия български филм "Моят цигански път", посветен на ромската общност, който вече има 17 награди, разказва в "Нашият ден" Вилма Карталска, режисьор:

"Освен филмите на Кустурица, които показват възприятието на Балканите, много обичам и българските филми "Кеймбридж" и "Весел е циганският живот", които също са посветени на ромската тема. Когато аз правех нашия филм, се водех от идеята да направя една положителна, светла история, от която хората да се почувстват вдъхновени и да излязат с усмивка от салона.

Идеята беше филмът да бъде позитивен

С Наталия Цекова се познаваме вече от доста години и нейната история за мен е прекрасна. Тя е показателна за това, че тези хора имат мечти, могат да ги гонят и нищо не ги спира, ако искат да го направят. Благодарение на удивителното ѝ семейство, което я е подкрепило да влезе да учи актьорско майсторство в НАТФИЗ, до този момент тя е първата и единствена ромка, официално заявила, че е ромка, и завършила актьорско майсторство. Отделно и това, че е жена, за мен това е еманципацията, която при ромите е особено необходима. Жените при тях са в по-тежко положение, отколкото мъжете. Историята на Наталия е точно такъв светъл пример, че можеш да се бориш, можеш да постигаш, можеш да преодоляваш препятствия с вярата на семейството ѝ в нея – те са пример за прекрасно семейство."

Вилма Карталска е категорична, че филми като нейния биха могли да променят отношението към ромската общност:

"Това е идеята на филма – искам да променя отношението на българите към ромите, защото не всички роми могат да бъдат сложени под общ знаменател. Много ми се иска, когато самите роми гледат филма, това да им вдъхне вяра в собствените сили. Това движение е много важно, за да може цялостното възприемане на ромите в България да се промени."

Филмът е селектиран на Master Of Art, но още не е сигурно дали ще има открита прожекция.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Валери Леков

„Назови ме с моето име“

Наталия Цекова е родена в село Лесново, община Елин Пелин. Майка ѝ е шивачка, а баща ѝ шлосер в „Кремиковци“. Има две сестри. Завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ, в класа на професор Здраво Митков. След това, отново в НАТФИЗ, завършва и магистратура – специалност „Публична реч“. Цекова публично говори за ромския си етнос.Прави през 2016 г. двуезичен моноспектакъл на тази тема заедно със Здрава Каменова – „Цигански колела“. Участва в спектакли на ансамбъл „Българе“, както и играе различни роли в едноименната телевизия. През 2021 г. със Здрава Каменова написват и участват в спектакъла „Назови ме с моето име“, изследващ темата за Възродителния процес. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01
Ния

Българската Джанис Джоплин между музиката и каузите

Тя е певица, победител в петия сезон в “Гласът на България“. Наричат я българската Джанис Джоплин. Тя е част от екипа и на много други организации, които помагат на хората да търсят своята идентичност. Завършва социални дейности в Софийския университет, изкушена е от редица обществени каузи.  Тя е Ния Петрова и е главен герой в “Нашият ден“...

публикувано на 15.04.21 в 14:58

Прозорецът към Руския театър

Фестивалът "Златна маска" връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден през 1993 година от Съюза на театралните дейци на Русия, той обхваща всички жанрове на сценичните изкуства. Само през тази година в неговия афиш са включени 56 спектакъла и 189 номинации. Фестивалът протича "на живо", но неговата секция Russian Case, която е за..

публикувано на 15.04.21 в 09:10