Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Престъплението Гладомор

Ан Апълбаум
Снимка: изд. Изток-Запад

„Скъпи, чичо! Нямаме хляб и нищо за ядене. Родителите ми са изнемощели от глад, лежат и не стават от одъра. Майка ми ослепя от глад и нищо не вижда, навън аз я изнасям. Много ми се иска хляб. Вземи ме при себе си в Харкив, чичо, защото ще умра от глад. Вземи ме, аз съм малка и искам да живея, а тук ще умра, защото всички умират...“ Това пише 10-годишно момиче от Полтавска област, което иска да изостави близките си, за да оцелее. Тодос Годун от Черкаска област пише за глада през 1933 г.: „Ядяхме трева и бурени; като говеда пасяхме.“

Едва ли много хора у нас са запознати с историята на Гладомора в Украйна. Първата книга на български език, която го изследва, се нарича „Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна“. Авторката Ан Апълбаум е позната у нас с книгите си „ГУЛАГ. Лагерите на смъртта“ и „Желязната завеса. Рухването на Източна Европа 1944-1956“. И в тази своя книга тя последователно и в дълбочина разкрива с документи, факти, лични свидетелства и снимки трагичните събития от този период – смъртоносният глад 1932-1933 г. Апълбаум започва по-отдалеч, от събитията през 1917 г., проследява глада от 20-те години на миналия век и колективизацията, за да стигне до чудовищното систематично и целенасочено обричане на глад и смърт на украинците от самата държавна машина, унищожаването на интелектуалния елит, сложният еврейски въпрос. 

Авторката разказва за реакциите на журналисти от световните медии (помним филма на Агнешка Холанд „Мистър Джоунс“), както и потулването на тези събития години след това, опитите паметта за тях да бъде заличена, да бъде омаловажена трагедията на Гладомора за украинския народ, това престъпление и погром над човека. 

Апълбаум се спира и на преосмислянето на украинския въпрос днес. Книгата е написана с журналистическа и историческа добросъвестност и талант. Тя е предупреждение, че историята е процес, в който събитията винаги оставят дълбоки следи, колкото и времето и политическите интереси да се опитват да ги изтрият или пренебрегнат. 

Ето какво пише Апълбаум: „Поради това, че е толкова опустошителен, толкова старателно прикриван и толкова силно се отразява на демографията, психологията и политиката на Украйна, гладът и до днес оставя своя отпечатък върху мисленето на украинците и руснаците както за самите тях, така и едни за други по очевидни, но и не толкова явни начини. Поколението, изстрадало и преживяло глада, винаги ще пази спомените за него. Трагедията обаче се е отразила и върху децата и внуците и на жертвите, и на извършителите.“ 

Прочетете тази книга.

Чуйте Тони Николов


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45