Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

| обновено на 09.04.21 в 14:10
Снимка: europarl.europa.eu

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита? Каква е ролята на адвокатите за върховенство на правото и прилагане на правото? Кои са акцентите в проекта „Адвокати за защита на основните права“ и каква е неговата цел?

Темите коментира адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати и консултант на предаването “Законът и Темида“:

“Програмата “Правосъдие“ за ЕС, която действа в периода 2014-2020, се докосна и до нас в качеството ни на български адвокати. В нея участва консорциум, в който са включени както “Фондация български адвокати за правата на човека“ като водещ партньор, Италианската национална асоциация на адвокатите, Миланската адвокатска колегия, Италианската федерация на свободни професионалисти, Висшият адвокатски съвет – Испания и Университетът в Бургос – Испания. Това са едни много изявени професионалисти от три държави на Европейския съюз, които са се заели да популяризират Хартата, от една страна, а от друга страна, да извлекат какви са конкретните проблеми при прилагането ѝ в тези държави в Европа.“

„Адвокати за защита на основните права“

“Основната цел на проекта е да изследваме състоянието на осведоменост, конкретното приложение на тази Харта в конкретните европейски държави. Позоваването на Хартата и обучението на адвокатите при прилагане на Хартата, както донякъде и изучаване на практиката на съда на ЕС в Люксембург, където България също има представители, и един от тях, високоуважаваната съдия Марияна Кънчева, взе участие в едната конференция, която се проведе в България. Като даде много интересна презентация, която смятаме дори изцяло да качим на сайта на Софийската адвокатска колегия.“

Разговора с адв. Пороминска можете да чуете от звуковия файл.

Какво е участието на италианската страна в проекта „Адвокати за защита на основните права“, коментира адв. Джиджи Панцини – председател на Националната адвокатска асоциация в Милано, в интервю, дадено специално за „Законът и Темида":

“Ние сме партньор в този европейски проект, това е първото събитие, първото обучение по проекта и участват много от нашите членове и не само – адвокати, които се интересуват от материята на основните права."

адв. Джиджи ПанциниОсновни документи, подписани от Италия, за спазване на правата на хората

“Хартата е основният документ, който помага дори и чисто практически на съдиите, когато имат казуси в областта на основните права и на правата на човека. Но Италия прилага и всички останали европейски документи, директиви, Конвенцията за човешките права, включително и всичко останало, което касае правото на семейството да живее заедно, урежда миграцията и правата на мигрантите, на тези, които искат убежище, и всички други проблеми, които са и тема на нашия проект.“

Ролята на адвокатите и адвокатурата за спазването на човешките права

“Ролята на адвоката е много важна не само заради защитата, а и заради това да разпространява културата на съществуването на тези права. Защото често се получава така, че точно тези, които идват от други държави, които имат права, всъщност идват със съзнанието, че нямат, точно защото не са граждани на тази държава, защото техният статут в нея не е регулиран. Всъщност важното е да се разбере и да се знае, и да се информира, че права имат и че тези права трябва да се спазват, трябва да се знаят. Ролята на адвоката не е само в защитата, но е и тази да информира и да помогне на клиента да знае правата си, за да може да ги реализира.“

Статут на адвоката в Италия

“Отговорът е – има две страни. Едната е, че в конкретните случаи, чисто практически, когато на територията на един съд в конкретни дела има сътрудничество между адвоката и съдията, нямаме проблеми в това отношение – имаме доверие, имаме комуникация. Другата страна обаче е, когато говорим за принципи и за политика в дейността на отделните юридически съсловия, защото много често дебатът между съдии и адвокати е точно в реформа на гражданския и на наказателния процес, където, от една страна, съдиите искат да се въведе по-бързо производство, по-бързо приключване на делата, и не винаги държат на това, независимо че производството е кратко, да бъдат максимално гарантирани защитата на гражданите. Позицията на адвокатите е – ние не искаме качеството на защитата и гаранцията за това, че ще бъдат защитени правата и интересите на гражданите да бъде за сметка на по-късите процеси."

Ролята на Висшия адвокатски съвет

"Висшият адвокатски съвет има задачата на национално ниво да осъществява комуникациите с институциите в Италия и да организира и политически, но и всички останали отношения, които касаят промяна нормативната база, закони, предложения, становища."

Преводът е на адв. Мария Ганчева, член на Адвокатската колегия в Милано.

Разговора с адв. Джиджи Панцини можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58