Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Снимка: ciudad-futura.net

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути.

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз – най-високата награда в СССР. След полета с „Восток 1“ Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на „Союз 1“, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име. Гагарин загива при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година.

Как отбелязват тази толкова важна за цялото човечество дата в Руския дом в София, разказва в “Нашият ден“ Владимир Ястреба, ръководител на отдел “Кино“.

“Пожелавам на хората да мечтаят и да им се сбъдват мечтите, защото, когато излетя Юрий Гагарин, всички момчета дори и момичета мечтаеха да станат космонавти. 1961 г. на практика всички новородени момчета бяха наречени Юрий, които до ден днешен празнуват този празник не само като рожден ден, но и като велика дата.

Организирахме за празника следните мероприятия: в 10.30 ч. в град Банкя, където е паметникът на Гагарин, ще положим цветя в памет на този велик човек. Ще присъства и посланикът на Русия – г-жа Елеонора Митрофанова и първият български космонавт – Георги Иванов, на когото благодарим. Всеки може да се включи.

Събитие ще има през целия ден, но в 12 часа в Руския дом ще има тържествено откриване на фотоизложба, посветена на 60-годишнината от полета на първия човек в Космоса. Там също ще присъстват посланикът на Русия и първият български космонавт.

Вечерта ще има прожекция на два филма, посветени на полета на Гагарин. Единият е от 1961 г. – “Човекът се завърна от Космоса“. Предполагам, че много хора не са гледали този филм. И филмът “Гагарин“, който също е много интересен от 2015 г., от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

ВВУ „Георги Бенковски“ в Деня на авиацията и космонавтиката

На 12 април, Денят на първия полет на човек в Космоса, се отбелязва и Международният ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). На 7 април Общото събрание на ООН гласува резолюция,..

публикувано на 12.04.21 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната,..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от..

публикувано на 02.08.21 в 09:15
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо..

обновено на 31.07.21 в 14:09