Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чалга

“Чалга” е понятие, което ярко описва сбор на социокултурни явления – от музикални предпочитания, през взаимоотношенията с другите, до светогледа. В това издание на дискусионното предаване “Гласът на времето” се обсъждат генезисът и съвременните проявления на явлението чалга – както в народопсихологията, така и в културата и в политиката. Поводът е много ясен – официалното влизане във властта на най-популярното лице на чалгата в България – Слави Трифонов.

Дискусия за културния, социален и политически феномен на чалгата в България.

Ивайло Нойзи Цветков: “Чалгата е на първото ниво”.

Силвия Недкова: “Чалгата е нов културен болшевизъм”.

Ивайло Нойзи Цветков: “20 години Слави беше в субкултурен смисъл статукво, но сега се превръща и в политическо статукво. И тези, които гласуват за него, гласуват по чисто фенски причини и това е много опасно”.

Силвия Недкова: “По-опасна е чалгата в историята”.

От чалгата като музика, през чалгата в интерпретирането на историята, до “етиловия патриотизъм” като чалга и политиката, идваща от чалга пазара.

Защо комунистите измислят чалгата? Какво отговаря Слави Трифонов на въпроса “Переш ли пари на "Мултигруп”? Защо Слави изглежда космополитен в очите на българите по света? Щеше ли да има протести през 2013 г., ако Делян Пеевски приличаше на Джони Деп? Защо чалгата и политиката се мислят и в естетически код?

В звуковите файлове можете да чуете:

Дискусия с участието на Ивайло Нойзи Цветков и Силвия Недкова; Изкуствоведките Весела Ножарова и Светлана Куюмджиева за изложбата “Изкушението чалга”, изкуството и политиката, социолингвиста Емилия Славова за езика между шоуто и политиката. Учителката по пиано на Станислав Трифонов – Александра Владимирова; Анкета от Плевен за чалгата и политиката.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21