Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

Снимка: @OperaBurgas

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр.

Освен традиционните оперни, оперетни, мюзикълни и балетни заглавия, включени в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, през лятото на 2020 бяха осъществени редица камерни концертни прояви: концерт „Етно“, който представи вокални творби написани на основата на фолклора, за първи път в двора на Етнографския музей в Бургас, концерти „Вяра, Надежда и Любов“, „Наздравица“, „Ретро“ и „Суинг класик“ – в Експозиционен център „Флора“, концерт „Руски романси“ – в гр. Черноморец.

Традицията продължи и през новия сезон. Началото постави „Суинг класик“ – с участието на Еделина Кънева, Нона Кръстникова, Мира Искърова и музиканти от оркестъра на Бургаската опера, а веднага след него последва и успешния „Primadonna-Donna-Donna!“.

На 9 февруари бургаската публика имаше възможност да се наслади на бутиковия концерт „Вечер на немската музика“, с участието на Бранимир Недков, Шмилена Султанова и Дария Кръстева на рояла. В Деня на влюбените – 14 февруари, концертът „Любов по американски“ бе представен от Йоана Кадийска и Валери Турманов. На 2 март бе концертният спектакъл „Чардаш, вино и любов“, с участието на Людмила Михайлова, Йордан Христозов и Диман Панчев.

През настоящия месец в програмата на Бургаската опера са включени две камерни прояви – на 13 април е насрочен концертът „Music Of The Night“ Бранимир Недков заедно с Дария Кръстева и Нина Райхел представят известни и обичани мелодии от американски мюзикъли. В атрактивната селекция от хитови произведения вземат участие и Весела Апостолова, Стефка Христозова, Калина Попова, както и балетистите Даниел Тичков и Полина Иванова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, май 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.05.21 в 09:41
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

„Русалка”, лирична приказка в три действия от Антонин Дворжак

Либрето – Ярослав Квапил Изпълнена за първи път на 31 март 1901 година в Националния театър, Прага. Действащи лица: • Русалка (сопран) • Принца (тенор) • Княгинята (сопран) • Водния дух (бас) • Магьосницата (алт) • Горския (тенор) • Помощник-готвача (сопран) • Първа нимфа (сопран) • Втора нимфа (сопран) • Трета нимфа (алт) • Ловеца (баритон)..

публикувано на 14.05.21 в 08:40