Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Калина Томова – музиковед
Снимка: личен архив

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции на симфониите на Бетовен. 

Композиторът Никола АтанасовВ помощ на колегите си младият музиковед Калина Томова разработи нова клавирна транскрипция на Първа симфония в сол-минор от Никола Атанасов (известна още като „Първа българска симфония“)

Създаването на извлечението е част от проекта „Българската симфонична музика в транскрипции: клавирно извлечение на Първа българска симфония от Никола Атанасов по случай 135 години от рождението на композитора“, финансиран от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. 

Транскрипцията вече е достъпна за безплатно сваляне в интернет сайта IMSLP: Petrucci Music Library (най-голямата онлайн база данни за свободно споделяне на нотни материали), като това ще позволи не само на българските музиканти да се възползват от него, но и на чуждестранната публика да се запознае по-отблизо с творчеството на националната ни школа.

Целта на проекта е да се подпомогне концертният живот в страната чрез изпълнението на транскрипцията на пиано по време на камерни концерти, които са не само по-лесно осъществими в сегашната ситуация на социална дистанция, но и ще съдействат за популяризиране на българския симфоничен репертоар сред по-широка аудитория, особено в по-малки населени места, където дори в нормални условия провеждането на концерт с оркестър е трудно.

Този проект също така е възможност за стартиране на поредица от транскрипции на български симфонични произведения, които да са достъпни безплатно в интернет, спомагайки не само концертния живот, но и учебно-преподавателската дейност, улеснявайки представянето на български произведения в часовете по музика в общообразователните училища и в занятията по музикален анализ, история на музиката, дирижиране и т.н. в специализираните средни и висши учебни заведения по музика.

Партитурата на новата транскрипция може да бъде свалена от следния линк: 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05
Михаела Калинкович

Живот с вкус на щастие

Книгата „Живот с вкус на щастие“ е първа от поредица, посветена на вкуса на живота на консултанта по личностно развитие Михаела Калинкович. Авторката разказва с топлота, вдъхновение и любов за своята лична трансформация и сбъднатите желания и реализирани идеи в продължение на седем години по пътя на личностната промяна. „Живот с вкус..

публикувано на 12.05.21 в 10:31