Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Варненски театър

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

Станислав Кондов
Снимка: dramavarna.com

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам максимално много  от представленията във Варненския театър. Влюбих се, разбира се, в трупата, започнах да ходя на школи, после по естествения ред се наредиха нещата, кандидатствах в Академията. Гледах много неща във Варненския театър и ми беше мечта после да работя тук. И много се радвам, че това се случи.

Беше ми мечта, защото тази трупа, дори когато не се занимаваш с театър, само като стоиш в салона, се вижда, че това е едно сплотено семейство. Този театър има великолепна трупа и носи усещането за семейство - това е първото нещо, което ме впечатли.

Помня още първия ден когато дойдох, двама-трима от по-възрастните колеги ми казаха: „Ние сме на твое разположение, винаги можеш да питаш за някакъв съвет от нас. И ако нещо ти е трудно, можеш да се обърнеш към нас“.

С една дума мога да опиша актьорската професия като „свобода“. За мен тя е нещо, което ме кара да се чувствам изключително свободен и щастлив на сцената“, сподели в рубриката „100 години Варненски театър“ актьорът Станислав Кондов.

2021 година е юбилейна за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – на 12 март преди 100 години е създаден първият професионален театър във Варна. Рубриката „100 години Варненски театър“ представя актьорите, които творят днешната биография на театъра столетник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03