Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветелина Йосифова: Страхът беше изместен от екзистенциална умора

Снимка: Pixabay

Малко повече от година от началото на пандемията вече търсим отговори на въпросите през какви етапи преминахме дотук, с какви преживявания се сблъскахме, какви са надеждите ни и колко е важна връзката ни с реалността. 

Цветелина Йосифова е психотерапевт, създател на онлайн платформата за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, който започна своята дейност през лятото на миналата година. Според нея у хората вече се натрупа не само умора, но и известно отчаяние.

„Променя се прагът ни на чувствителност към другите и усетът от какво имат нужда. – казва тя – Наблюдавам много противоположни ефекти: хора, които напълно отричаха съществуването на вируса, когато попаднаха в ситуация, в която се сблъскат лично с него, стават екстремни в разбирането си колко е страшен – няма среда, няма умереност – която за мен е връзката с реалността. Реалността не е в крайностите."

Kabinet .bg предлага и платформа за млади хора – #шнорхел. "Хората до 30-години са в по-уязвима ситуация, защото често все още не са в партньорски отношения и зависят много от близките си. Най-уязвими обаче са юношите“, казва Цветелина Йосифова.

Здравословната реакция към дългосрочния стрес, в който всички ние пребиваваме, е да се поддържа връзка с реалността и да не отлагаме живота. „Да бъдем хора, които продължават да мислят, да работят, да обичат и онова, което правим за себе си и за близките си да бъде максимално пълноценно. Да не се отказваме.“

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понятията еманципация и феминизъм в Църквата

Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в..

публикувано на 16.05.21 в 09:10
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12