Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвети на адв. Генов към слушатели

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

| обновено на 16.04.21 в 14:39
Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“.

Първият въпрос касае разноските в съдебното производство. Той е зададен от Елица Попова от Карлово.

Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по начало не са претендирани.  

В два от текстовете на Гражданския процесуален кодекс има такава възможност да се поиска изменение и допълнение на решението в частта за разноските. Това е член 248 от Гражданския процесуален кодекс. Интересното за него е, че такава възможност може да се ползва от тази страна, която, след като получи съобщението за решението, в срока за обжалване, който е 14-дневен, решението от първата инстанция може да се обжалва пред втората инстанция, която за София е СГС, за провинцията от Районния съд – втората инстанция е Окръжният съд. 

Така че този член 248 от Гражданския процесуален кодекс разпорежда, че в срока за обжалване както ищецът, така и ответникът може да поиска съдът да допълни или измени решението в частта му за разноските. Характерно за изпълнението на този текст е да е направено обаче едно условие, без което не може. Това е условието на чл. 80 от ГПК, който изисква да се представи от съответната страна списък на разноските. Има случаи, когато и двете страни представят списък на разноските. За ищеца това е държавната такса, евентуално депозит за експертиза, евентуално държавна такса за някои допълнителни искания – за съдебни удостоверения или друго, важна част е и платеният адвокатски хонорар. За ответника – адвокатски хонорар, депозит за експертиза евентуално и т.н.

Анелия Торошанова и Захари Генов

В звуковия файл можете да чуете още отговора на адв. Генов на въпроси, свързани със Спиране на изпълнително дело, Закон за 10-годишната давност. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58